Reclamă
Reclamă

Dezastru ecologic pe una dintre cele mai mari bălți din țară: Mostiștea, în județul Călărași. Din cauza folosirii apei în exces, pentru irigații, peste o sută de hectare au secat complet din primăvară până acum. Pagube mari s-au înregistrat și în comuna vecină, Frăsinet. Dintr-o mare baltă de pescuit, a rămas doar trestie și noroi. Autoritățile locale dau vina pe Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și cer intervenția urgentă a Guvernului.

Dumitru Stan, fost director ANIF Călărași, a declarat: ‘Ce vedeți aici, nu credeam niciodată că se va întâmpla, în condițiile în care acest lac asigura apă atât pentru irigații, cât și pentru pește. Iată că ne aflăm într-o situație critică, dar nu natura e de vină. Aici e de vină omul.’

Balta Mostiștea este situată la aproximativ 30 de kilometri de Oltenița, între comunele Mânăstirea și Dorobanțu. De-a lungul timpului, a fost raiul pescarilor și mândria localnicilor. Astăzi, peste o sută de hectare sunt secate, iar prin albia bălții se poate merge la pas. Ce a fost odată o zonă cu apă și pești, acum a devenit un loc în care pasc oile.

Reclamă

Marian Iancu, primarul comunei Mânăstirea, din județul Călărași, a explicat: ‘În luna martie, aici era apă, erau pești. În urma secetei prelungite și a irigațiilor necontrolate, s-a ajuns unde se vede la acest moment. Din lacul Mostiștea, peste o sută de hectare, la această oră, este uscătură, nisip. Puteți să filmați și acolo. În locul unde acum trei luni de zile, patru luni de zile, creșteau pești, acum pasc oile.’

Autoritățile din Mânăstirea și specialiștii în irigații susțin că principala cauză a dezastrului de pe balta Mostiștea este folosirea excesivă a apei pentru umplerea canalelor de irigații ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Apa a fost luată fără a fi completată așa cum prevede protocolul tehnic.

‘Domnilor guvernanți, domnilor autorități care sunteți în măsură să salvați lacul Mostiștea, vă rog, intervenți cât nu e prea târziu pentru a salva acest ecosistem, această baltă, una dintre marile bălți ale României!’, a adăugat Marian Iancu.

Dumitru Stan a subliniat necesitatea unor măsuri urgente: ‘Să pompeze apă, astfel încât prima dată să asigure nivelul corespunzător, după care să se facă o exploatare corectă și o întreținere corectă a acestui lac. Altfel, vor fi pagube mari.’

În comuna Frăsinet, situația este similară: o mare baltă piscicolă a secat complet. Alin Ploeșteanu, primarul comunei Frăsinet, a declarat: ‘Noi am luat dintr-o găleată, să spunem, dar nu am mai pus în ea. Și, normal, s-a ajuns la această situație. Să nu pui o stație de pompare în funcțiune? Vorbim de niște sume infime.’

Dacă nu se vor lua măsuri, balta Mostiștea va rămâne o imagine a dezastrului ecologic. Momentan, două pompe ar putea remedia situația, dar una este defectă și ruginită, iar cealaltă nu este racordată la curent. Ambele sunt gestionate de ANIF. Momentan, situația este blocată din cauza datoriilor ANIF către furnizorul de energie electrică. Pornirea pompei și reaprovizionarea cu apă a bălții depinde de plata restanțelor.

‘Din punct de vedere tehnic, noi suntem pregătiți. Urmează să se rezolve problema cu documentele, și în secunda următoare noi punem sub tensiune,’ a precizat Marian Stanciu, inspector de specialitate ANIF Călărași.

În concluzie, situația critică a bălții Mostiștea și a celorlalte bazine din zonă rămâne nerezolvată până la soluționarea problemei cu datoriile ANIF și repornirea stațiilor de pompare.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro