Reclamă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede montarea contoarelor inteligente pentru energie termică până pe 31 decembrie 2023, în imobilele de tip condominiu.    

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, prevede legea promulgată de președintele Iohannis.   

Actul normativ prevede posibilitatea de a le oferi consumatorilor oportunitatea de a beneficia de instalarea unui contor inteligent, la cerere în condiții echitabile și rezonabile. Clienții vor avea acces la informații importante și transparente privind consumul propriu.    

De asemenea, este obligatorie montarea de contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii, în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată.   

Ce reguli trebuie să respecte furnizorii de gaze

Legea prevede, de asemenea, și obligații pentru furnizorii de gaze naturale. Așadar, aceștia trebuie să respecte anumite reguli, chiar dacă au fost instalate sau nu contoare inteligente. Iată care sunt obligațiile furnizorilor de gaze:   

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede montarea contoarelor inteligente pentru energie termică până pe 31 decembrie 2023, în imobilele de tip condominiu.    
Sursa: Social Media

-în baza acordului scris al clientului final, să pună la dispoziţia unui furnizor de servicii energetice desemnat de către clientul final informaţii privind consumurile anterioare facturate, în măsura în care aceste informaţii sunt disponibile;  

– să pună la dispoziţia clientului final mai multe opţiuni privind modul de transmitere a facturilor şi a informaţiilor privind facturarea, printre care şi transmiterea pe cale electronică;   

-de asemenea, la cererea clienţilor finali, acestora li se asigură o explicaţie clară şi uşor de înţeles a modului de stabilire a sumelor de plată cuprinse în factură, în special în cazul în care facturile nu sunt bazate pe consumul real determinat prin citirea contorului;  

– în factura emisă clientului final se va specifica modul de determinare a consumului facturat prin citire periodică contor, autocitire sau estimare consum; să pună la dispoziţie datele privind consumul de gaze naturale şi preţurile aferente perioadei de consum la care se referă datele incluse în facturi, în conformitate cu anexa nr. 5.  

Contoarele inteligente ar dubla facturile  

Pe de altă parte, mai mulți consumatori casnici care au montat deja contoarele inteligente se plâng că acestea le dublează facturile. Potrivit specialiștilor din domeniul energiei, principala problemă a acestor contoare este că înregistrează fluctuațiile de tensiune ca fiind consum. În astfel de cazuri se ajunge la facturile să fie duble, decât ar fi normal.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro