Reclamă

Cel puțin 32 de delfini au murit ca urmare a deversării de țiței în strâmtoarea Kerci, care separă Peninsula Crimeea ocupată de Rusia de regiunea Krasnodar din sudul Rusiei. Acest incident a fost raportat de Centrul de Salvare a Delfinilor „Delfa”.

Pe 15 decembrie, două tancuri petroliere rusești, „Volgoneft-212” și „Volgoneft-239”, s-au scufundat în urma unei furtuni puternice. „Delfa” a menționat pe Telegram că decesele delfinilor sunt „cel mai probabil legate de deversarea de păcură”.

Până în prezent, au fost înregistrate 61 de cetacee moarte, din care 32 foarte probabil din cauza deversărilor de petrol. Restul de 29 de cetacee au decedat din alte cauze, conform estimărilor centrului „Delfa”. „Judecând după starea corpurilor, cel mai probabil majoritatea acestor cetacee au murit în primele 10 zile după dezastru. Iar acum marea continuă să le aducă la mal”, a precizat centrul. Delfinii morți aparțineau în mare parte speciei Azov, aflată în pericol de dispariție.

În paralel, Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia a declarat că peste 96.000 de tone de nisip și sol contaminate au fost eliminate de pe țărmul regiunii Krasnodar de către oficiali și voluntari. Oficiali ai Crimeii, ocupată de Rusia, au declarat stare de urgență regională, după ce petrolul a fost detectat și pe țărmurile Sevastopolului, un oraș important al peninsulei.

Deversarea este considerată de președintele rus Vladimir Putin drept o „catastrofă ecologică”. Strâmtoarea Kerci este o rută de transport maritim global esențială, asigurând legătura între Marea Azov și Marea Neagră. Totodată, aceasta a fost o zonă tensionată între Rusia și Ucraina, în special după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. În urma deversării, Ucraina, prin consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, a descris incidentul ca un „dezastru ecologic la scară largă” și a cerut sancțiuni suplimentare împotriva petrolierelor rusești.

Pe 23 decembrie, ministerul rus a estimat că până la 200.000 de tone de material ar putea fi contaminat cu mazut, un produs petrolier greu și de calitate inferioară. Dezastrul ecologic din strâmtoarea Kerci continuă să reprezinte o provocare majoră pentru autorități și natura înconjurătoare.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro