Reclamă
Reclamă

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn şi organismul responsabil pentru serviciile feroviare regionale din vestul ţării au anunţat lansarea primului proiect pilot din Germania dedicat unui serviciu de transport la cerere cu vehicule autonome, inclus în transportul public local, transmite DPA.

Vehiculele operează fără șofer într-o zonă definită, însă inițial la bord se va afla un șofer de siguranță, a anunțat marți Deutsche Bahn, citat de Agerpres.

Şase vehicule din Darmstadt şi districtul Offenbach urmează să fie puse în funcțiune treptat în modul de testare. Pentru moment, nu va fi permis accesul pasagerilor la bord, a declarat Deutsche Bahn.

Reclamă

Testele fac parte dintr-un proiect numit KIRA, un acronim format din iniţiale cuvintelor germane care înseamnă operare regulată bazată pe inteligență artificială (AI) a serviciilor autonome de transport la cerere.

Datorită tehnologiei utilizate în cadrul proiectului KIRA, vehiculele ar urma să se deplaseze în traficul rutier la viteză normală.

Compania feroviară a indicat că toate manevrele de conducere vor fi decise de vehicul. Însă, vehiculele vor fi monitorizate de personalul tehnic de supraveghere de-a lungul perioadei de testare.

Deutsche Bahn speră că acest serviciu va face transportul public local mai atractiv și mai flexibil.

Navetele autonome ar trebui să contribuie la mobilitatea generală, în special în zonele rurale, şi să conecteze diferite modalităţi de transport.

Proiectul este susținut de Ministerul Transporturilor din Germania cu 2,2 milioane de euro, şi de landul Hessa.

Testul a fost autorizat de Autoritatea Federală pentru Transporturi din Germania, notează DPA.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro