Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în războiul Rusiei din Ucraina sunt prezentați ca eroi de mass-media pro-Kremlin și au fost numiți „elita” Rusiei de către președintele Vladimir Putin. Totuși, acești veterani revin acasă și generează o creștere a violenței, după cum informează BBC.
În primele șase luni ale acestui an, condamnările personalului militar pentru infracțiuni s-au dublat comparativ cu anul trecut, având un impact semnificativ asupra societății ruse. Printre incidente, Irina, o femeie din Artyom, a fost atacată violent de un bărbat care i-a amenințat viața susținând că este „un veteran al operațiunii militare speciale”. Acesta a prezentat poliției un document care atestă participarea sa în Ucraina, argumentând că „nu i se va întâmpla nimic” datorită serviciului militar.
Site-ul independent Verstka estimează că cel puțin 242 de ruși au fost uciși și 227 au fost grav răniți de soldați reveniți de la război. Mulți dintre acești atacatori erau anterior condamnați și au fost eliberați special pentru a li se alătura forțelor ruse în Ucraina. Gruparea mercenarilor Wagner ar fi recrutat peste 48.000 de prizonieri pentru a lupta, recrutare preluată ulterior de Ministerul rus al Apărării după moartea liderului Wagner, Ievgheni Prigojin.
Sociologii, printre care Igor Eidman, trag un semnal de alarmă, subliniind că deținuții care comit fapte criminale sunt percepuți ca eroi și că tradiționalele principii de bine și rău sunt inversate. Olga Romanova de la ONG-ul „Rusia în spatele gratiilor” afirmă că sentimentul de impunitate crește ratele infracționalității, alimentată și de o lege ce descurajează raportarea crimelor veteranilor.
În 2023, s-a înregistrat o creștere de aproape 10% a infracțiunilor grave. Sociologul Anna Kuleshova subliniază că cultele violenței și militarizarea societății contribuie la o acceptare crescândă a violenței ca normă, atât în mediul școlar, cât și în cel domestic.
În contextul actual, multe instanțe din Rusia au avut tendința de a emite sentințe mai blânde veteranilor recrutați din închisoare, iar multe cazuri de infracțiuni comise de aceștia nu ajung deloc în instanță.