Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a anunțat marți că urme ale virusului H5N1, responsabil pentru gripa aviară, au fost găsite în lapte de vacă pasteurizat în cadrul unei anchete naționale. Deși particulele virale au fost identificate în lapte, atât în sistemul de procesare, cât și pe rafturile magazinelor, specialiștii consideră puțin probabil ca aceste probe să reprezinte un risc pentru sănătatea umană.

Conform comunicatului FDA, „dacă un virus este detectat în laptele crud, pasteurizarea este în general considerată a elimina agenții patogeni la un nivel care nu prezintă riscuri pentru sănătatea consumatorilor”. Un caz uman de infecție cu această tulpină, prezentând simptome ușoare, a fost raportat la începutul lunii aprilie, în contextul în care un focar de gripă aviară A (H5N1) a afectat turmele de vaci de lapte din țară.

În acest moment, FDA conduce studii amănunțite pe eșantioanele pozitive, utilizând „studiile de viabilitate a ouălor” pentru a evalua dacă virusul activ se poate replica. Acest demers este complementat de analize suplimentare efectuate pe laptele disponibil pe piață, incluzând o evaluare a potențialelor diferențe între diverse tipuri de produse lactate, precum lapte integral și smântână.