Într-o investigație recentă s-a descoperit prezența a 19 substanțe periculoase în roșiile de origine turcească achiziționate dintr-un supermarket din București și 13 substanțe similare în roșiile etichetate ca fiind din Italia, cumpărate dintr-o piață din Craiova.

Studiul, inițiat de Andreea Stroe de la AGROJURNAL, sugerează că roșiile presupus italienești ar putea fi, de fapt, tot din Turcia.

Conform declarației Andreei Stroe, ‘Sunt 19 substanțe în roșiile din Turcia, iar la cele italienești, 13. Fiind practic aceleași substanțe, cam aceleași tratamente în ambele cazuri, laboratorul a tras concluzia că roșiile pline de pesticide din Italia ar fi de fapt din Turcia.’

Investigația ridică îngrijorări privind practicile de etichetare și calitatea legumelor oferite consumatorilor români, subliniind o potențială problemă de trasabilitate și siguranță alimentară. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recunoaște limitările resurselor umane și materiale în efectuarea testărilor extensive, indicând relevanța și necesitatea acestor investigații independente pentru iluminarea problemelor existente în distribuția de produse alimentare.