Adevărul trist este că ratele de sinucidere au tot crescut în ultimul deceniu. Procentul este unul de aproximativ 30 la sută, femeile și adolescenții fiind deosebit de afectați. Etica morții autoprovocate este un domeniu important de reflecție pentru religiile lumii.
Multe dintre religiile lumii au condamnat în mod tradițional sinuciderea deoarece, viața umană îi aparține în mod fundamental lui Dumnezeu. Pentru creștini sinuciderea este văzută ca un mare păcat. Oamenii sunt responsabili pentru alegerile pe care le fac. Din această perspectivă, viața îi aparține lui Dumnezeu și nu este a ta.
Care este părerea unui român despre sinucidere
Românii sunt un popor credincios și plin de superstiții. Conform unui tânăr de pe TikTok oamenii care se sinucid au sufletele blestemate de demoni și energii negative. Aceștia nu pot ajunge nici în Rai, nici în Iad, pentru că biserica refuză să le facă slujba de înmormântare. Dacă aruncăm o privire asupra superstițiilor, aflăm că tot ei reprezintă sufletele pierdute care bântuie casele de Halloween sau în noaptea de Sfântul Andrei.
De ce creștinii nu au parte de o înmormântare
Sfântul Augustin din Hipona, un episcop și filosof creștin timpuriu, a scris că „cel care se sinucide comite o omucidere”. De-a lungul timpului biserica creștină a decis că cei care au murit prin sinucidere ar trebui să nu fie înmormântați creștinește cu slujbă.
Pornind de la această interdicție, popoarele au pornit mai multe mituri despre sinucidere. Unul dintre ele ar fi cel despre care se discută și în cadrul platformei TikTok în România. S-ar părea că pedeapsa oamenilor care își provoacă singuri decesul este blocajul între lumi. Sufletul lor nu își va găsi niciodată liniștea.
Poetul italian Dante Aligheri, în „Infernul”are o altă perspectivă. Acesta a extrapolat din credințele tradiționale catolice și i-a plasat pe cei care au comis păcatul sinuciderii la al șaptelea nivel al iadului. Acolo, păcătoșii ar lua formă de copaci care sângerează dureros atunci când sunt tăiați.