Dimineața zilei de 24 februarie 2022 a reprezentat teroarea Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin a trimis mai multe rachete asupra orașelor din țara condusă de Volodimir Zelenski. Țara noastră a fost de un real ajutor pentru toți refugiații. România și românii au dat dovadă de solidaritate și empatie în toate aceste clipe grele.
Încă de când a început acest atac asupra Ucrainei, românii au început să se întrebe cât de util ar fi scutul de la Deveselu, în cazul unui atac care vizează țara noastră. Trebuie amintit faptul că România stă destul de bine la capitolul apărare. Acest lucru nu se datorează armatei bine dotate din punct de vedere tehnologic, ci mai degrabă alianței militare din care țara noastră face parte. Pentru că România este membră NATO, la baza Deveselu se află scutul antirachetă american.
Cât de util este scutul antirachetă american de la Deveselu, dacă România s-ar afla în pericol
Teroarea prin care trece Ucraina a ridicat un semn de întrebare românilor. Iată care este rolul scutului antirachetă de la Deveselu și cum funcționează în cazul unui atac.
Scutul antirachetă este montat la Baza Militară Deveselu, din județul Olt, în apropiere de orașul Caracal. Baza tehnică a scutului are inclus un radar puternic, cu interceptori de rachete, dar și echipament de comunicații. Costul s-a ridicat la peste un miliard de euro. În anul 2015, după opreaționalizarea lui, acesta a intrat în controlul forțelor NATO.
În baza de la Deveselu a fost instalat sistemul antibalistic american Aegis, care a fost actualizat în anul 2019. Astfel, scutul american antirachetă instalat în comuna Deveselu a primit ultima generație de interceptoare. Acest scut este cel mai modern sistem de apărare din întreaga Europă, cu 44 de rachete. Un astfel de interceptor costă aproximativ 20 de milioane de dolari.
Deși oficialii de la Moscova au crezut că poate deveni o armă posibil ofensivă după o modificare de soft, ea este una pur defensivă.