Reclamă

Noul scandal din România referitor la azilele de bătrâni a șocat întreaga țară. Problemele și condițiile inumane în care erau ținute persoanele vulnerabile au dus, momentan, la demisiile miniștrilor Marius Budăi și Gabriela Firea.

Potrivit statisticilor, afacerile firmelor ce se ocupă de caminele de bătrâni și de îngrijirea persoanelor aflate în incapacitate de a se îngriji singure au depășit pragul de 200 de milioane de lei în 2022. În următorii 5 ani se estimează că vor ajunge la 600 de milioane de lei. Aceasta înseamnă o creștere semnificativă comparativ cu anul 2008, când cifra de afaceri nu depășea 5 milioane de lei.

De ce sunt afacerile cu azile de bătrâni profitabile

Datorită îmbătrânirii populației și numărului mare de români care urmează să iasă la pensie în următorii ani, afacerile cu azile de bătrâni au un potențial mare de dezvoltare. Estimările arată că peste 1,7 milioane de români vor ieși la pensie în perioada următoare. Deși există o creștere a cererii pentru serviciile de îngrijire a bătrânilor, statul nu oferă suficiente alternative prin intermediul căminelor de bătrâni de stat, iar acest lucru contribuie la profitabilitatea acestor afaceri.

Detalii mai puțin știute! De ce sunt azilele de bătrâni afaceri profitabile

Speranța de viață a bătrânilor în România este una dintre cele mai scăzute din Europa, fiind afectată în special de bolile cardiovasculare și de cancerul pulmonar. Factori precum excesul de greutate, obezitatea și fumatul au contribuit și ei la această situație, înregistrând o creștere constantă în ultimele două decenii.

Bătrânii României, uitați de lume

Numărul bătrânilor în vârstă de peste 65 de ani a depășit 3,8 milioane, reprezentând 17,5% din totalul populației, în timp ce numărul copiilor este de doar 3,19 milioane, adică 14,5% din total.

În prezent, România nu dispune de un sistem de suport adecvat pentru persoanele în vârstă. Odată cu ieșirea la pensie, mulți dintre acești oameni se confruntă cu probleme de sănătate, iar dificultățile financiare devin o povară grea.

Pensii mici, cheltuieli mari, acces limitat la tratamente specializate și lipsa sprijinului din partea familiilor contribuie la o situație dramatică pentru mulți dintre acești bătrâni. Rata mare a deceselor reflectă dimensiunea tragediei sociale, conform analizei realizate de firma de consultanță Frames.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro