Medicul militar Valeriu Gheorghiță, cel care a coordonat de la început campania de vaccinare, a făcut un anunț incredibil despre vaccinul AstraZeneca. Mai clar, aproximativ un milion de doze de ser anti-COVID produs de această companie vor fi distruse fiindcă au expirat. Reamintim că România a primit aproape 4,5 milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca. Au fost administrate aproximativ un milion de doze.

1. De ce se distrug dozele de vaccin AstraZeneca

„În momentul de față avem 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca. Ele sunt, în momentul de față, cea mai mare parte a lor, la nivelul centrelor regionale de depozitare. O altă parte se regăsesc în direcțiile de sănătate publică. Se finalizează în perioada următoare din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la Ministerul Sănătății, procedura de distrugere a acestor doze, pentru că ele trebuie scoase din stoc și date pentru distrugere. Deci nu vor fi returnate către distribuitor”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Procedura de distrugere a acestor doze va fi făcută în baza unei hotărâri de guvern, mai anunță medicul militar.

„Avem recepționate un total de 4.478.000 de doze. Au fost administrate 852.356 de doze și distribuite în total, plus ce a intrat în mecanismul de revânzare sau de donație, 3.300.000 de doze. Dintre acestea, sunt aceste 917.000 care au ieșit din perioada de valabilitate”, a mai spus Gheorghiță.

2. România a renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca

Începând cu luna ianuarie a acestui an, România a renunțat la administrarea serului produs de AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță anunța în urmă cu câteva săptămâni că foarte puțini români aleg să se vaccineze cu acest ser.

De când a apărut pe piață vaccinul produs de AstraZeneca au apărut mai multe studii îngrijorătoare despre acest ser. Una dintre cercetări a fost făcută în Marea Britanie, conform căreia anumite categorii de persoane nu ar trebui să se vaccineze cu acest ser.

3. Efecte adverse grave ale vaccinului AstraZeneca

Potrivit oamenilor de știință, vaccinările cu AstraZeneca depășesc beneficiile pentru grupa de vârstă 30-39 de ani.  Riscul de tromboză în rândul populaţiei este mai mare după vaccinare.

Pe lângă aceste studii îngrijorătoare, în diferite țări ale lumii au fost cazuri de deces în rândul câtorva persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca. Așadar, nu este de mirare faptul că românii au ales să se imunizeze cu alte seruri.