Au ieșit la iveală documente incendiare în dosarul privind finanțarea vizitei în SUA a lui Liviu Dragnea, fost lider PSD. Un judecător a subliniat negocierile purtate de Dragnea cu un oligarh rus, apropiat al lui Vladimir Putin.

Un judecător de la Tribunalul București a evidențiat, în dosarul de 68 de volume, acuzațiile aduse lui Dragnea. Acestea apar într-o încheiere publică pe portalul rejust.

Liviu Dragnea ar fi avut legături cu un apropiat de-al lui Putin

Judecătorul a notat că, pe 19 februarie 2018, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că „din 2015, Liviu Nicolae Dragnea a întreprins activități pentru care s-a folosit de prerogativele demnitarului român și de influența de președinte PSD pe lângă mai multe persoane, inclusiv membri ai Guvernului și ai Parlamentului României, în favoarea unui grup de interese format în jurul cetățeanului rus Viatcheslav Moshe Kantor”, conform Libertatea.ro.

Ulterior, Liviu Dragnea a comentat această decizie, într-o emisiune TV. El a negat acuzațiile ce i-au fost aduse.

„Nu există niciun document. E o minciună. L-am întâlnit pe acest om (n.r. – Viatcheslav Moshe Kantor) o singură dată, la un eveniment. Nu am avut legături. Dacă aș fi avut, poate îl invitam în România”, a afirmat Dragnea.

Detalii bombă despre Liviu Dragnea! Ce legături are fostul lider al PSD cu Vladimir Putin
Colaj Substantial

Cine este Viatcheslav Moshe Kantor

Kantor se află pe lista persoanelor sancționate de UE în contextul războiului din Ucraina. Averea sa este estimată la 11,3 miliarde de dolari, conform forbes.com. Kantor este acționarul principal al Acron Group, unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din Rusia.

„Kantor are legături strânse cu Vladimir Putin. Aceste legături cu președintele rus i-au ajutat să-și mențină averea considerabilă. Și-a declarat deschis sprijinul și prietenia cu Putin și se bucură de relații bune cu Kremlinul”, conform Consiliului Uniunii Europene, în aprilie 2022, în documentul prin care Kantor a fost pus pe lista oligarhilor ruși sancționați de UE.

Conform DNA, grupul de interese condus de Viatcheslav Kantor avea în plan, pe lângă afacerile prin fondul suveran, și „achiziții de armament de către guvern”.