Industria turismului a avut, poate, alături de traficul aerian, cel mai mult de pierdut, în urma pandemiei de coronavirus. Pe măsură ce sezonul estival se apropie, iar pierderile financiare cresc, statele care aveau o mare parte a PIB-ului asigurat din turism încep să vorbească despre repornirea activităților și cer ajutor de la guverne, pentru a depăși această perioadă.
Una dintre țările mai mult afectate economic decât sanitar și pe care românii o preferă pentru petrecerea vacanțelor este Grecia, unde numărul deceselor nu a depășit 150, iar al infectărilor s-a menținut sub 3 mii. Conducerea Guvernului spune că aceste cifre se datorează comportamentului exemplar al grecilor, care, după multă vreme au un motiv de mândrie, pentru modul în care au gestionat această problemă.
În privința reînceperii activităților turistice, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat într-un interviu acordat CNN că cel mai bun scenariu este ca ţara sa să redeschidă turismul începând cu 1 iulie, chiar dacă data exactă depinde şi de companiile aeriene şi de implementarea unor protocoale stricte în domeniul sănătăţii privind zborurile externe.
Un anunţ similar a fost făcut şi de Bulgaria, care și ea speră să-și redeschidă locaţiile de vacanţă de la 1 iulie, relatează Agerpres.
În cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, turismul înseamnă peste 12% din PIB și oferă un loc de muncă unui procent de 11% din populația activă. În acest context, autoritățile vorbesc despre acordarea unor forme de spijin, cum ar fi voucherele, pentru a ajuta acest domeniu să-și repună motoarele în funcțiune.
„Banii bulgarilor ar trebui cheltuiţi pentru susţinerea turismului acasă şi nu în străinătate”, a spus Krasimir Karakaceanov, care conduce partidul naţionalist IMRO, partener în coaliţia de guvernare.