Reteta unui delicios cozonac moldovenesc cu nucă și cacao a fost dezvăluită, aceasta provenind dintr-o carte de bucate îngălbenită de timp. Rețeta a fost realizată cu succes de-a lungul anilor și conține o combinație de ingrediente tradiționale care vor satisface cu siguranță cerințele oricărui gurmand.
Această rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă și cacao necesită următoarele ingrediente: 1 kg făină, 50 gr drojdie proaspătă, 200 gr zahăr, 4 gălbenușuri, 300 ml lapte, 150 gr unt gras, 50 ml ulei și 1/2 linguriță sare. Pentru umplutură, aveți nevoie de 5 albușuri, 1 praf de sare, 50 gr cacao, 125 gr zahăr, 150 gr nucă și 3 lingurițe esență de rom. Pentru uns, veți avea nevoie de 1 gălbenuș de ou și 1 linguriță lapte.
Pentru prepararea acestei rețete, toate ingredientele trebuie aduse la temperatura camerei. Laptele se încălzește și se adaugă untul și zahărul. Faina se cerne de două ori pentru a fi aerată și se face o adâncitură la mijlocul ei. Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald și se lasă pentru câteva minute să se dezvolte. Gălbenușurile se separă de albușuri.
La mijlocul făinii se pune maiaua crescută, se amestecă ușor, turnând puțin lapte cald cu unt topit și adunând din făina de pe margini. Apoi, se adaugă gălbenușurile frecate cu sare și esența de rom. Aluatul de cozonac se frământă, adăugând spre final și uleiul încălzit. Se lasă la loc cald, acoperit, până își dublează volumul.
Pentru umplutura de nucă și cacao, se prepară o bezea din albușuri cu un praf de sare și zahărul. Se adaugă jumătate din nucă măcinată fin și jumătate tăiată grosier și cacaua. Se întind patru foi din aluatul de cozonac, se ung cu compoziția de umplutură și se rulează, apoi se împletesc câte două rulouri. Se așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se acoperă cu ștergare. Se lasă la loc cald până își dublează volumul.
Cozonacii se ung cu gălbenuș de ou diluat cu lapte și se dau la cuptorul preîncălzit, pentru 40-45 de minute, la 175 de grade. Să aveți poftă!
Această rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă și cacao nu doar că îți aduce gustul tradițional al Moldovei direct în casa ta, dar este și foarte ușor de urmărit, ceea ce o face accesibilă pentru oricine, indiferent de nivelul de experiență în bucătărie.