Pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgențe (SRU) din Iași au fost realizate descoperiri arheologice de importanță majoră, considerate „unice” de către experți și care contribuie la înțelegerea unor perioade preistorice puțin cunoscute ale teritoriului României. Măriuca Vornicu, cercetător la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, a declarat că descoperirile includ gropi menajere și complexe funerare din cultura Horodiștea-Erbiceni.
„Aceste complexe sunt de fapt niște gropi menajere, dar și niște complexe funerare în care au fost făcute înhumări și reînhumări. Gropile menajere sunt importante pentru noi, arheologii, pentru că acolo găsim vestigiile culturii materiale. De exemplu, acolo oamenii preistorici își aruncau vasele din lut care se spărgeau, își aruncau oasele de la animalele pe care le consumau”, a explicat Măriuca Vornicu. Aceasta a adăugat că astfel de descoperiri conțin informații cruciale pentru datarea cronologică și culturală a sitului.
Cultura Horodiștea-Erbiceni, puțin cunoscută în România, are analogii cu zone din Republica Moldova și Ucraina și evoluează pe același areal cu cultura Cucuteni. Descoperirile efectuate pe șantierul SRU Iași sunt considerate fără precedent, în particular datorită prezenței înhumărilor multiple într-o singură groapă. „Ceea ce investigăm noi acum este unic și inedit și ne va ajuta să înțelegem ritualul lor funerar”, a explicat cercetătoarea.
Studiile ulterioare vor implica antropologi care vor determina detalii precum numărul, sexul și vârsta indivizilor, dar și eventualele patologii de care aceștia ar fi putut suferi. „După munca de teren avem și mai mult de muncă pentru a analiza osemintele și obiectele găsite,” a mai spus Vornicu, adăugând că etapele de laborator vor ajuta la datări precise și analize ale ceramicii descoperite.
Pe lângă aspectele arheologice, lucrările necesare pentru construcția SRU nu vor fi întârziate de prezența sitului arheologic. „Șantierul arheologic de la SRU nu va întârzia lucrările. Cea mai mare parte a sitului e cercetat. Noi ne apropiem de partea finală a cercetării”, a subliniat Măriuca Vornicu. Confirmări au venit și din partea directorului Agenției de Dezvoltare a Infrastructurii pentru Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, care a menționat că descoperirile nu vor afecta continuarea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgențe Iași.