O anchetă germană care viza patru membri suspecți ai mișcării islamiste palestiniene Hamas a condus la descoperirea unei presupuse ascunzători de arme în sudul Bulgariei, destinată planificării atacurilor contra obiectivelor evreiești din Europa.

Informația, confirmată de o sursă judiciară pentru agenția France Presse, a fost inițial raportată de săptămânalul german Der Spiegel.

În decembrie, Parchetul federal german, responsabil de anchetele antiteroriste, a anunțat arestarea a patru bărbați suspectați că strângeau arme în Berlin pentru posibile atentate. Detalii despre arsenalul ascuns au fost descoperite în telefonul unuia dintre suspecți, care includea fotografii cu pistoale, încărcătoare și muniție. Acestea au permis autorităților să localizeze ascunzătoarea în Bulgaria, unde poliția locală a confiscat ulterior armele.

Printre cei arestați se numără trei bărbați – un cetățean egiptean și doi născuți în Liban – reținuți la Berlin, și un al patrulea, olandez, arestat la Rotterdam. Parchetul federal german a dezvăluit că unul dintre suspecți fusese însărcinat de Hamas să identifice în Europa un depozit subteran pentru armament ascuns anterior de organizație. Acesta lua ordine de la comandanți de rang înalt ai Hamas din Liban, cu scopul de a transfera armele la Berlin pentru viitoare atacuri împotriva instituțiilor evreiești.

Ancheta este în curs și nici Parchetul, nici Ministerul de Interne bulgar nu au oferit confirmări oficiale privind acest caz. Descoperirea subliniază riscurile securității europene și măsurile de prevenție împotriva terorismului care continuă să fie o prioritate pentru autorități.