Paleontologii peruani au anunțat descoperirea unor fosile rare ale unui exemplar tânăr de crocodil marin, vechi de aproximativ 10 milioane – 12 milioane de ani, în deșertul Ocucaje. Acest loc, cunoscut ca fiind cel mai mare cimitir de fosile din lume din Miocen, a oferit o nouă perspectivă asupra vieții de odinioară, informează AFP, citat de Agerpres.
„Este pentru prima dată când găsim (în Peru) rămășițele unui exemplar juvenil din această specie”, a declarat Mario Gamarra, paleontolog specializat în vertebrate la Institutul geologic, minier și metalurgic din Lima, într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, fosila aparține unui Piscogavialis, un crocodil gavial care a trăit în Peru în perioada respectivă.
Gamarra a subliniat faptul că fosila este într-o stare perfectă de conservare. Specimenul măsoară aproximativ trei metri în lungime și a fost descoperit la finalul anului 2023, în deșertul Ocucaje, situat la aproximativ 350 de kilometri sud de Lima și 40 de kilometri de coastele Oceanului Pacific.
Fosilele arată că aceste specimene de crocodili aveau o morfologie a craniului și maxilarului diferită de cele ale crocodililor moderni, având un bot lung. Mario Gamarra a explicat că regimul lor alimentar era în întregime piscivor. Deșertul Ocucaje este renumit pentru descoperirile sale paleontologice, oferind în urmă cu 30 de ani primele indicii despre existența fosilelor din perioadele Miocenului, incluzând rechini gigantici și cașaloți.
Aceste fosile sunt deosebit de valoroase pentru cercetători, oferind o oportunitate unică de a înțelege mai bine specii dispărute și mediul de viață din acea vreme.