Reclamă
Reclamă

O clădire veche de 4.000 de ani, realizată din piatră și sub formă de labirint, a fost descoperită pe vârful unui deal din Creta. Arheologii au făcut această descoperire în timpul săpăturilor pentru un proiect major de construire a unui aeroport pe insula turistiqă din Grecia, a anunțat Ministerul Culturii din Grecia.

Structura, descrisă ca o „descoperire unică și extrem de interesantă” din civilizația minoică, este renumită pentru palatele, arta și sistemul de scriere distinctiv. „Dimensiunea sa, structura arhitecturală și construcția atentă au necesitat forță de muncă considerabilă și cunoștințe de specialitate”, a declarat Ministerul Culturii, precizând că clădirea este, fără îndoială, un fel de clădire comunală importantă.

Clădirea, care măsoară 1.800 de metri pătrați și se află pe un deal lângă orașul Kastelli, seamănă cu o roată uriașă de mașină privită de sus. Aceasta a apărut în timpul săpăturilor pentru o stație radar destinată noului aeroport, programat să se deschidă în 2027 și capabil să gestioneze până la 18 milioane de călători anual.

Reclamă

Clădirea este înconjurată de opt pereți de piatră în trepte, de până la 1,7 metri înălțime, și include spații interconectate, care ar fi putut avea un acoperiș conic. „Înțelegem cu toții valoarea și importanța patrimoniului cultural, precum și potențialul de creștere al noului proiect aeroport,” a declarat ministrul Culturii, Lina Mendoni, adăugând că descoperirea va fi păstrată și că se va căuta o altă locație pentru stația radar.

Ministerul a precizat că structura a fost utilizată între 2.000 și 1.700 b.c.e, perioada în care se construiau primele palate minoice, precum la Knossos și Phaistos. Descoperirile din interiorul clădirii includ o cantitate mare de oase de animale, indicând că spațiul nu era destinat locuirii.

În ultimele decenii, conflictele dintre patrimoniul cultural și proiectele de construcție au fost frecvente în Grecia. La sfârșitul secolului trecut, o așezare din mileniul III b.c.e a fost excavată și apoi distrusă în timpul construcției Aeroportului Internațional din Atena. Ministerul a raportat că până acum cel puțin 35 de situri arheologice au fost descoperite în timpul lucrărilor la noul aeroport Kastelli și la legăturile sale rutiere.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro