Reclamă

Astronomii au observat o planetă nou-născută orbitând în jurul unei tinere stele, având nevoie de doar 3 milioane de ani pentru a se forma – o perioadă extrem de rapidă în termeni cosmici. Această descoperire ridică întrebări cu privire la viteza de formare a planetelor, informează Reuters.

Planeta, cu o masă estimată între 10 și 20 de ori mai mare decât cea a Pământului, este una dintre cele mai tinere exoplanete descoperite până acum. Ea se află în spațiu alături de rămășițele unui disc protoplanetar de gaz și praf, componente esențiale pentru formarea planetelor.

Steaua gazdă a exoplanetei, care se află la aproximativ 520 de ani-lumină de Pământ, în Calea Lactee, urmează să devină o stea de tip ‘pitică portocalie’. Are o masă de aproximativ 70% din cea a Soarelui și doar jumătate din luminozitatea acestuia.

Madyson Barber, absolventă a Facultății de fizică și astronomie de la Universitatea Carolina de Nord (UNC) din Chapel Hill, și autoarea studiului publicat în revista Nature, afirmă: „Această descoperire confirmă faptul că planetele pot ajunge la o formă coerentă în numai 3 milioane de ani, un lucru nelămurit până acum, având în vedere că Pământul a avut nevoie de 10 până la 20 de milioane de ani.”

Planeta, denumită IRAS 04125+2902 b sau TIDYE-1b, orbitează în jurul stelei sale la fiecare 8,8 zile, la o cincime din distanța dintre Soare și Mercur. Masa sa este între cea a Pământului și cea a lui Neptun, având un diametru de aproximativ 11 ori mai mare decât al Pământului.

Oamenii de știință bănuiesc că planeta s-a format mai departe de steaua sa și a migrat ulterior către ea. „Formarea unor planete mari aproape de stea este dificilă, deoarece discul protoplanetar se disipează mai repede aproape de stea, lăsând insuficient material pentru o planetă mare”, explică Madyson Barber.

Exoplaneta a fost detectată folosind metoda tranzitului, identificând scăderea în strălucirea stelei cauzată de trecerea planetei prin fața acesteia, cu ajutorul telescopului TESS al NASA. „Aceasta este cea mai tânără planetă de tranzit cunoscută”, susține Barber.

În general, stelele și planetele se nasc din nori de gaz și praf interstelar. Pentru formarea unui sistem stea-planetă, aceste nori colapsează și se rotesc, formând un disc protoplanetar în jurul stelei centrale. Planetele se dezvoltă în interiorul acestui disc, care se disipează în timp.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro