Reclamă
Reclamă

Oamenii de știință ar putea fi în sfârșit în măsură să explice ”paradoxul obezității”. Conform unui nou studiu publicat în revista Nature, obezitatea ar putea contribui la progresia cancerului, dar și la îmbunătățirea răspunsului unui pacient la imunoterapie. Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Statele Unite au descoperit că o proteină numită PD-1 joacă un rol cheie în această legătură.

Studiind șoareci și mostre de tumori de la pacienți cu cancer de rinichi, cercetătorii au observat că obezitatea crește numărul de macrofage în tumorile canceroase și crește producția proteinei PD-1. Aceasta este un punct de control imunitar care oprește celulele T să atace alte celule din organism. PD-1 este, de asemenea, o țintă a imunoterapiilor împotriva cancerului, tratament care utilizează sistemul imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva cancerului.

Profesorul Jeffrey Rathmell, director al Centrului Vanderbilt pentru imunobiologie, a declarat: „În mod clar, dorim să găsim modalități de a face ca imunoterapiile să funcționeze mai bine, iar în mediul obez, acestea funcționează în mod natural mai bine”.

Reclamă

Oamenii de știință au descoperit că proteina PD-1 suprimă „supravegherea imunitară” de către macrofage, ceea ce duce la inhibarea celulelor T ucigașe, permițând astfel tumorii să crească. De asemenea, ei au notat că atunci când proteina PD-1 a fost blocată cu imunoterapie, macrofagele au reușit să își îndeplinească mai bine rolul în sistemul imunitar. Acest lucru ar putea explica de ce persoanele obeze pot avea un răspuns mai bun la imunoterapie.

Dr. Jackie Bader, co-autoare a studiului, afirmă că „macrofagele sunt considerate ca fiind ca un camion de gunoi: ele curăță mizeria, dar au un spectru imens de activitate pentru a spori răspunsul imunitar și sunt mai plastice și mai ușor de manipulat decât alte celule imunitare, ceea ce le face foarte interesante”.

Studiind tumorile umane, cercetătorii au observat că atunci când oamenii au slăbit, expresia PD-1 în macrofagele din tumori părea să scadă. Aceste constatări ar putea ajuta la explicarea riscului crescut de cancer legat de obezitate.

În rezumat, studiul a arătat că obezitatea crește numărul de macrofage și producția proteinei PD-1 în tumorile canceroase, suprimând astfel supravegherea imunitară și permițând creșterea tumorilor. Cu toate acestea, blocarea PD-1 cu imunoterapie a îmbunătățit răspunsul imunitar, explicând de ce persoanele obeze răspund mai bine la acest tip de tratament.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro