O descoperire fără precedent la marginea Bucureștiului a șocat o lume întreagă! Autoritățile au declarat pericol de contaminare. Totul a pornit în momentul în care au fost găsiți zeci de saci plini cu deșeuri medicale de mare risc.

Se pare că sacii, aruncați mișelește ilegal, conțineau seringi utilizate, ace, pansamente și alte materiale medicale. Sacii cu deșeuri medicale au fost găsiți pe un câmp din comuna Dobroești, județul Ilfov.

În acest sens, autoritățile și polițiștii au deschis un dosar penal pentru deșeurile medicale aruncate periculoase lângă București. În anchetă principală se află sursa de proveniență a acestora. În primă fază, autoritățile au fost nevoite să caute sursa.

Descoperire fără precedent la marginea Bucureștiului

Din cercetări reiese că deșeurile extrem de periculoase nu provin de la Spitalul din zonă. Mai grav! Deșeurile provin de la mai multe spitale din București.

Zeci de saci cu seringi, perfuzii și alte echipamente medicale au fost găsiți pe un câmp. Cazul a fost făcut public vineri, după ce zona contaminată a fost semnalată Gărzii de Mediu în data de 14 mai. În acest caz, vinovații vor plăti scump pentru o astfel de ilegalitate care poate duce la un dezastru.

Ce declară garda de mediu

„În urma unei sesizări telefonice, referitoare la abandonări de deșeuri medicale pe un teren aflat pe teritoriul comunei Dobroești, județul Ilfov, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Ilfov s-au deplasat la fața locului în data de 14 mai 2020.

Pe teren erau abandonate deșeuri medicale, ambalate în saci specifici pe care existau etichete cu numele expeditorului, respectiv câteva spitale aflate pe teritoriul municipiului București, pe unele existând inclusiv dată colectării, 12 mai 2020 , deșeuri constând în seringi, perfuzii și alte deșeuri spitalicești”, informează Garda Națională de Mediu.

În primă fază, comisarii specialiști de mediu au solicitat primăriei Dobroești contactarea unui operator autorizat de deșeuri medicale. Decizia a fost luată în vederea ridicării și eliminării acestora conform L211/2011si HG 1061/2008. În astfel de cazuri, doar firme specializate pot interveni.

Descoperire fără precedent la marginea Bucureștiului
Sursa foto: Garda de mediu

În urma unei astfel de acțiuni ilegale, a fost întocmit dosar penal. Cercetările sunt efectuate de către poliţiştii din cadrul IPJ Ilfov – Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase. Acestea vor continua în amănunt, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase. Spitalele care au făcut aceste ilegalități, vor avea de plătit cu vârf și îndesat.