Un bărbat pasionat de detecția de metale a găsit, duminică, o comoară istorică pe un deal din comuna Brusturi, județul Bihor. Preda Bălăiban a descoperit 30 de monede din bronz, cu o vechime de peste trei secole, precum și un obiect din cupru, posibil din Epoca cuprului.

„Este vorba despre 30 de monede găsite în aceeași groapă, din bronz, secolul al XVII-lea. Nu la mare distanță am mai găsit și o piesă din cupru, posibil din Epoca cuprului. Le-am predat primăriei Brusturi, conform legii”, a scris Preda Bălăiban pe rețelele sociale.

Nu este prima dată când bihoreanul face astfel de descoperiri istorice. La începutul acestui an, Preda Bălăiban a găsit un inel din aur datând din Epoca Medievală timpurie. Bijuteria, veche de 1500 de ani, a fost descoperită la o adâncime de aproximativ 25 de centimetri. „Probabil inelul a fost pierdut în pădure, iar posesorul a fost o persoană importantă, înstărită”, au declarat, la acea vreme, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Bihor.

Cu trei luni înainte de această descoperire, același pasionat de detecția de metale a găsit mai multe fragmente de topoare celtice și o lamă de cuțit, vechi de circa 3.000 de ani. Expertiza arheologică indică faptul că aceste obiecte erau folosite ca arme și unelte de oamenii preistorici, și nu este exclus să fi apartinut celor care trăiau în Peștera Igrița, din Munții Pădurea Craiului.