Reclamă

O comoară formată din 60 de monede din argint, datând din secolele IV-III î.Hr., a fost descoperită într-o pădure din comuna Copălău, județul Botoșani. Descoperirea a fost realizată de către doi căutători de comori, Marian Alecu și Adi Dănilă, și reprezintă un eveniment istoric important pentru zona Moldovei, așa cum au declarat reprezentanții Muzeului Județean din Botoșani.

Cei doi pasionați de istorie au fost ghidați către locul inedit de detectoarele lor de metale, acțiune ce a dus la descoperirea monedelor. „Nu ne-am așteptat, a fost ceva senzațional pentru noi! Nu am căutat niciodată ceva anume, doar ieșim la mișcare”, a declarat Adi Dănilă pentru Monitorul de Botoșani. Descoperirea a fost realizată duminică și a surprins pe arheologii regiunii, monede similare fiind relativ rare în această parte a țării.

Respectând legislația, cei doi găsitori au notificat imediat autoritățile despre descoperirea lor. Monedele au fost predate Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național, iar ulterior vor fi analizate de către Muzeul Județean Botoșani. Dănuț Huțu, directorul Direcției pentru Cultură, a precizat că monedele ar putea data din vremea lui Filip al II-lea, adică cu 300 – 400 de ani înainte de Hristos. „Descoperirea a fost făcut în afara unui sit arheologic reperat în Repertoriul Arheologic Național sau în lista Monumentelor Istorice”, a menționat Huțu.

Aceste monede nu au mai fost descoperite anterior în zona Moldovei, fiind considerate o premieră locală, deși tipologii similare au fost găsite în alte părți ale României. Anterior, în județul Botoșani s-au mai făcut descoperiri arheologice similare. În august, trei tineri au adus la lumină un colier celtic și două podoabe într-o pădure din comuna Vârfu Câmpului, obiecte estimate a avea o vechime de peste 2.500 de ani.

Botoșaniul este recunoscut pentru numărul mare de situri arheologice, fiind al treilea județ din țară după numărul acestora, cu 1.838 de situri istorice, potrivit datelor din Repertoriul Arheologic Național. Județul este depășit numai de Timiș și Tulcea, cu 1.900 și, respectiv, 3.889 de situri istorice.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro