Reclamă

În primăvara anului trecut, Muzeul Municipiului București a făcut o descoperire arheologică importantă în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni” din Capitală. Echipa de cercetători a găsit capacul unui sicriu vechi din zinc, la o adâncime de aproximativ doi metri, în spatele unei cișmele.

Capacul, de culoare gri-verzui și decorat cu îngerași metalici, a fost scos intact. „Am descoperit un capac de sicriu vechi care poate sigila înăuntru mărturii fizice dintr-o epocă apusă”, precizează reprezentanții muzeului într-o postare pe rețeaua socială Facebook. După curățarea și înregistrarea contextului, capacul a fost dus într-un mediu sigur pentru a-i proteja integritatea.

Analizele chimice realizate in situ au dezvăluit că materialul capacului este zincul, puternic corodat, informație capitală pentru restaurarea corectă a obiectului. Restaurarea este efectuată cu sprijinul specialiștilor de la Laboratorul de Restaurare din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, unul dintre puținele locuri din țară unde se mai practică această meserie.

Leonard Ionescu și echipa de restauratori au securizat sicriul și au eliminat orice pericol biologic prin tratamente fizice și chimice. După adunarea datelor necesare, s-a decis ca sicriul să fie deschis pentru a se efectua cercetări amănunțite asupra conținutului său. „Vom afla ce și pe cine ascundea capacul”, au declarat specialiștii implicați în procesul de restaurare și cercetare.

Această descoperire ar putea aduce informații valoroase despre istoria locației și persoanele care au legat-o de Biserica Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro