Reclamă
Reclamă

Un bărbat pasionat de istorie din China a făcut o descoperire alarmantă după ce a plătit mai puțin de 1 dolar pentru patru cărți pe care le-a găsit la un centru de reciclare: cărțile conțineau documente cu informații militare secrete, potrivit CBS News.

Ministerul Securității de Stat din China a dezvăluit joi povestea într-o postare pe rețelele sociale, lăudându-l pe bărbatul pensionar care a raportat incidentul imediat ce și-a dat seama de adevărata valoare a cărților cumpărate.

„Domnul Zhang s-a gândit că a cumpărat secretele militare ale țării și le-a adus acasă”, au scris oficialii chinezi. „Dar dacă cineva cu interese ascunse le-ar cumpăra, consecințele ar fi de neconceput!”

Reclamă

Postarea face parte dintr-o serie mai lungă de mesaje difuzate de puternica agenție de securitate a statului care pare să încerce să atragă o audiență nouă prin dezvăluirea acestor povești cât mai dramatice. Unele povești au fost transmise în stilul unor benzi desenate.

Campania pare menită să reflecte importanța securității naționale într-o perioadă în care confruntarea cu SUA devine tot mai aprinsă, iar ambele țări sunt îngrijorate de posibile furturi sau transferuri de informații secrete.

Postarea îl descrie pe Zhang ca fiind un fost angajat al unei companii de stat căruia îi place să colecționeze ziare și reviste militare. Zhang ar fi găsit două pungi cu cărți noi la centrul de reciclare și a plătit 6 yuani (85 de cenți) pentru patru dintre ele.

Agenții Securității de Stat s-au grăbit să ajungă la centrul de reciclare după ce Zhang a raportat descoperirea, potrivit postării. După o investigație, ei au descoperit că doi angajați ai armatei, care ar fi trebuit să distrugă peste 200 de cărți, le-au vândut centrului de reciclare – 30 de kilograme, în total – în schimbul a 20 de yuani (2,75 dolari).

Agenții au confiscat cărțile și armata a luat măsurile necesare pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple.

Din cauza naturii opace a agențiilor de securitate și a sistemului legal din China, este dificil de determinat ce informații sunt considerate secrete de stat. În ultimii ani, mai multe firme de consultanță chinezești și străine care operează în țară au fost puse sub investigație, fiind acuzate că dețineau sau că au dezvăluit informații despre economia Chinei.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro