Reclamă

Tocănița de carne învelită în foi de plăcintă, cunoscută sub numele de burek, este un delicios preparat culinar care cucerește prin gustul său inconfundabil și textura sa deosebită. Reteta nu este complicată, dar necesită ceva timp și implicare.

Pentru a pregăti acest fel de mâncare, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 3/4 pachet de foi de plăcintă subtiri, 750 g de carne tocată de vită sau porc, 4 cepe mari, 2 căței de usturoi, 2 linguri de pesmet, 2 linguri de ulei, 1 lingură de pastă de tomate, sare și piper după gust, 100 g de unt topit pentru uns foile sau 100 ml ulei dacă nu aveți unt, 2 ouă, 100 g smântână pentru gătit cu 3.5 % grăsime și 150 ml apă minerală.

Modul de preparare este simplu. Ceapa se curăță și se toacă mărunt, iar usturoiul se curăță și se zdrobește cu furculița. Într-o tigaie adâncă se pun cele 2 linguri de ulei la încins, se adaugă ceapa tocată și usturoiul și se călesc până se înmoaie puțin. Carnea se amestecă cu sare și piper după gustul fiecăruia, apoi se adaugă peste ceapa călită.

Carnea se amestecă ușor cu o spatulă și se amestecă bine cu ceapa pentru a evita formarea bulgărașilor de carne. Se călește circa 10 minute, apoi se adaugă pasta de tomate și se mai lasă pe foc mic acoperită cu un capac circa 5 minute. După 5 minute se oprește focul, se adaugă pesmetul, se amestecă bine și se lasă compoziția să se răcească.

Se unge cu unt sau ulei o tavă cu dimensiunea de 25x35cm. Pe fundul tavii se așează primele două foi de plăcintă. Foaia de deasupra se unge cu puțin unt topit și răcit. Peste foaie se distribuie uniform ¼ din cantitatea de carne, apoi se pun alte două foi de plăcintă pe care le ungem cu unt și punem un nou strat de carne.

Separat se rulează două foi de plăcintă și cu ajutorul unei foarfece de bucătărie se taie rondele, fâșii de aluat pe care le distribuim în tavă peste carne. Peste fâșii se pune un nou strat de carne, apoi alte foi de plăcintă unse și iar carne și tot așa până se termină toate ingredientele. Ultimul strat de carne trebuie să fie acoperit cu foi de plăcintă pe care le ungem cu unt și le tăiem în formă de triunghiuri cu un cuțit bine ascuțit.

Ouăle se bat ca pentru omletă, se amestecă cu smântâna și cu apa minerală și se toarnă deasupra burekului. Preparatul se coace la foc mediu până când devine aurit și plăcintă se rumenește frumos. Bineînțeles, timpul de coacere poate varia în funcție de cuptorul fiecăruia.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro