Ardeii umpluti de post, o alternativa delicioasa si sanatoasa la carnea consumata in mod obisnuit, pot fi preparati cu usurinta chiar in confortul propriei bucatarii. Reteta este oferita de maicutele de la Manastirea Prislop, fiind o sursa de inspiratie pentru cei ce doresc sa respecte postul, dar si pentru cei care prefera o alimentatie bazata pe vegetale.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 5 ardei grasi, rosii, un ardei verde, doi morcovi, doua cepe, 5-6 ciuperci champignion, 100g orez, doua rosii, 350ml suc de rosii, o lingurita de boia dulce, o legatura de patrunjel, marar, 6 linguri de ulei, sare si piper.
In primul rand, ardeii se spala bine si se decupeaza cu grija cotorul, indepartandu-se partea cu seminte. Restul ardeiului se pastreaza pentru a forma un capac. Restul legumelor se curata, se spala si se toaca marunt. Morcovul se da prin razatoarea mica.
Intr-o oala se adauga uleiul impreuna cu ceapa si se caleste pana cand aceasta devine opaca. Se adauga apoi morcovul si ardeiul si se continua calirea inca un minut, dupa care se adauga ciupercile, boiaua de ardei si putina sare. Legumele se lasa sa fiarba in suc propriu timp de un minut.
Intre timp se taie rosiile cubulete si se adauga peste legume, impreuna cu orezul. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se caleste totul impreuna, pana cand orezul absoarbe toata zeama lasata de legume, moment in care se stinge focul.
Verdeturile se curata si se toaca marunt, iar din compozitia rezultata se pastreaza un sfert, restul adaugandu-se peste orez. Se amesteca bine. Ardeii se umplu cu aceasta compozitie, avand grija sa nu fie umpluti in exces, deoarece orezul va continua sa se umfle la cuptor. Peste ardei se adauga capacelele de ardei, care pot fi inlocuite cu felii de rosii.
In final, ardeii se aseaza intr-o oala inalta impreuna, se adauga sucul de rosii si se umple vasul cu apa pana cand ardeii sunt acoperiti. Se adauga putina sare si se da totul la cuptor pana cand orezul si ardeii sunt bine fierti. Cand sunt gata, se adauga verdeata ramasa. Aceasta reteta de ardei umpluti de post se poate savura atat calda, cat si rece, alaturi de o salata proaspata.