Reclamă

Porumbul, principalul ingredient în prepararea mămăligii, are o serie de beneficii pentru sănătate, potrivit studiilor recente. Conținutul ridicat în acizi grași nesaturați, minerale precum fier, fosfor, magneziu, zinc și potasiu, vitamine din grupa B, vitamina E și K, hidrocarburi, amidon și albumine, îl transformă într-un aliment ce nu ar trebui să lipsească din dieta noastră.

Chiar dacă prin fierbere își pierde o parte din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează, potrivit specialiștilor. Porumbul este utilizat atât ca aliment, cât și ca plantă medicinală, având proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare și tonice.

Bogat în vitaminele din grupa B, în special vitamina B1, porumbul are un efect benefic asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii, ajutând la combaterea stresului. Datorită prezenței vitaminei E, protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului, astfel reduce riscul de ateroscleroză și de infarct. Acest antioxidant ajută și la procesul de reînnoire al celulelor.

Carbohidrații cuprinși în porumb oferă energie și previn depunerea grăsimilor. De asemenea, un consum moderat de porumb poate duce la scăderea în greutate datorită anumitor molecule care grăbesc degradarea grăsimilor.

Porumbul este și o sursă importantă de vitamina A, un antioxidant natural care contribuie la funcționarea corectă a organismului și la un metabolism rapid. În plus, datorită bogăției în fibre, reglează tranzitul intestinal, fiind un bun diuretic. Consumul regulat de porumb poate preveni retenția de apă în organism, acesta fiind util și în procesul de detoxifiere.

O descoperire recentă a specialiștilor germani în biologie celulară vegetală de la Universitatea din Köln a arătat că boabele de porumb conțin substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului.

Pe această bază de studii și cercetări, se pot enumera mai multe motive pentru a consuma mai des mămăligă:

  • reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind benefică pentru persoanele cu diabet;
  • contribuie la detoxifierea organismului și la curățirea intestinelor;
  • ajută la revitalizarea funcțiilor sexuale, femeile care consumă mămăligă frecvent având o activitate ovariană mai intensă;
  • contribuie la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului de colon;
  • influențează în bine starea de spirit;
  • ajută la vindecarea răcelii prin conținutul de vitamina A;
  • ameliorează gastrita hiperacidă și ulcerul, având un efect de reducere a acidității și o acțiune ușor calmantă, sedativă.

Prin urmare, consumul de mămăligă, un aliment tradițional românesc, poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate, fiind un aliment nutritiv și accesibil.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro