Reclamă

România găzduiește unele dintre cele mai spectaculoase cascade, care oferă priveliști de neegalat și experiențe memorabile pentru turiștii în căutare de aventură și explorare montană.

Cascada Răchițele (Vălul Miresei) se află pe Valea Stanciului, lângă localitatea Răchițele din comuna Mărăgău, județul Cluj. Situată la o altitudine de circa 1000 de metri, cascada impresionează prin căderea de apă de 30 de metri, formând un perete stâncos ce seamănă cu un voal de mireasă. Cascada devine un spectacol deosebit pe timp de iarnă, când îngheață și atrage amatorii de escaladă pe gheață.

Cascada Urlătoarea este amplasată în apropierea orașului Bușteni, accesibilă de pe Valea Jepilor sau prin traseul Drumul Regal ce pornește din Poiana Țapului. Aceasta se găsește la 1100 de metri altitudine, lângă alte două cascade mai mici, Urlătoarea Mică și Urlătoarea Mare.

Cascada Cailor, cea mai mare din România, este situată la altitudinea de 1300 de metri în Munții Rodnei, lângă Borșa. Cu o cădere spectaculoasă de 90 de metri pe Podul Cailor, cascada poate fi admirată prin telescaun sau pe trasee marcate de drumeție.

Cascada Bâlea, cunoscută și ca Urlătoarea Bâlei, este amplasată în Munții Făgăraș. Având o altitudine de peste 1200 de metri și o cădere de apă de 60 de metri, este accesibilă de pe Transfăgărășan, continuând pe un traseu montan de lângă Cabana Bâlea Cascadă.

Cascadele Beușniței și Cascada Văioaga din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița din Caraș-Severin sunt considerate fenomene naturale unice, fiind formate de apă care a dizolvat calcarul și a creat succesiuni de mini-baraje și cascade. Cascada Văioaga are o înălțime de aproximativ 6 metri și este spectaculoasă după ploi abundente.

Cascada Duruitoarea din județul Neamț, un monument al naturii în Masivul Ceahlău, este cunoscută datorită zgomotului specific pe care îl produce. Pe o suprafață de un hectar, fiind accesibilă pe mai multe trasee marcate.

Cascada Lotrișor, situată pe Valea Lotrișorului din Munții Căpățânii, județul Vâlcea, a fost creată artificial între 1970-1971, deviată printr-un tunel săpat în stâncă, având o cădere de apă de 30 de metri.

Cascada Vârciorog din Munții Apuseni este un alt punct de atracție, având o cădere de apă de 15 metri. Traseele montane din Arieșeni spre această cascadă se desfășoară prin peisaje naturale spectaculoase, protejate de lege.

Cea mai faimoasă, Cascada Bigăr, cunoscută internațional până să se prăbușească natural în 2021, continuă să atragă turiști datorită peisajului deosebit, format prin depunerea de carbonat de calciu și acoperirea cu mușchi, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro