Portul Baltimore a marcat un progres în restabilirea navigației, prin deschiderea unui al doilea canal care permite acum trecerea navelor mici.

Această evoluție are loc în urma prăbușirii unui pod săptămâna trecută, care a continuat să împiedice cea mai mare parte a transportului maritim comercial.

O echipă alcătuită din Paza de Coastă a SUA, Corpul de Ingineri al armatei americane și statul Maryland a contribuit la eliberarea acestui canal cu o adâncime de 4,3 metri, similăr celui deschis anterior pe partea opusă a epavei. Deși aceste canale auxiliare permit accesul navelor de urgență, remorcherelor și barjelor, podul prăbușit și încărcătura blocată nevoiesc să fie îndepărtate înainte de redeschiderea canalului principal de 15 metri.

În luz memoria de import a Portului Baltimore pentru economia SUA, îndeosebi în transportul de automobile, mașini agricole, zahăr și ghips importat, incidentul a necesitat măsuri agerite. Guvernatorul Wes Moore, alături de alte autorități, subliniază provocările majore în îndepărtarea epavei și a resturilor metalice de sub apă, ce complică lucrările de salvare.

Accidentul a avut de asemenea un impact uman tragic, soldat cu pierderea a patru vieți. Scafandrii au reușit recuperarea altor două corpuri din dărâmături. În acest context solemn, Președintele Joe Biden a programat o vizită la locul accidentului, reflectând nivelul de angajament federal în efortul de recuperare. Administrația Biden a mobilizat deja resurse semnificative, inclusiv o finanțare inițială de urgență de 60 de milioane de dolari și solicită sprijinul Congresului pentru reconstrucție.

Deschiderea unui al doilea canal reprezintă un pas necesar spre reluarea activităților portuare și întărește eforturile comune de recuperare după colapsul care a paralizat o parte semnificativă a transportului maritim la Portul Baltimore.