Deputatul USR Filip Havârneanu, liderul filialei municipale Iași, a anunțat că a inițiat o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva premierului Marcel Ciolacu. Motivul plângerii este o declarație a prim-ministrului care a sugerat că a fi asociat cu regiunea Moldova ar fi o jignire, declarație considerată discriminatorie de Havârneanu.

„Premierul trebuie amendat pentru discriminare. Nu este acceptabil ca liderul executivului să transforme regiunea Moldova și locuitorii săi în subiect de glume”, a declarat Havârneanu. „Simțim o indignare adâncă față de această atitudine”, a completat el.

Comentariul care a declanșat această acțiune a fost făcut de Ciolacu în timpul unei conferințe de presă la Timișoara, unde a spus: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog să nu mă jigniți”. Deși ulterior premierul a susținut că afirmația sa a fost o glumă și a prezentat scuze celor care s-ar fi simțit ofensați, Havârneanu ia aceste declarații în serios, susținând că reprezintă o formă de discriminare.

De asemenea, Havârneanu a criticat guvernul pentru atitudinea față de dezvoltarea regiunii Moldovei, afirmând că lipsa investițiilor și a infrastructurii adecvate în această zonă este o consecință directă a neglijenței din partea actualilor lideri.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) a solicitat, de asemenea, clarificări premierului în legătură cu remarca sa. Ciolacu a răspuns că nu intenționa să jignească pe nimeni și că totul a fost o glumă.