Reclamă
Reclamă

Deputatul Dan Vîlceanu este urmărit penal după altercația din Parlament din luna mai. El este cercetat pentru ultraj, purtare abuzivă și tulburarea liniștii publice, conform declarațiilor procurorilor Parchetului General. În acest caz, imunitatea parlamentară nu se aplică, deoarece faptele nu sunt legate de calitatea sa de parlamentar.

Incidentul a avut loc pe 21 mai când deputatul liberal Dan Vîlceanu a avut o altercație cu Florin Roman, pe care l-ar fi mușcat de nas, conform imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parlament. Raportul INML confirmă că Roman a avut nevoie de cinci zile de îngrijiri medicale. Vîlceanu susține că nu l-a agresat, ci doar s-a aplecat să îi spună ceva mai aproape.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală au dispus începerea urmăririi penale față de Dan Vîlceanu la data de 28 iunie 2024. Astăzi, suspectului i-au fost comunicate faptele, încadrarea juridică și drepturile procesuale. De asemenea, a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru infracțiunile menționate.

Reclamă

Potrivit comunicatului ÎCCJ, incidentul a avut loc în plenul Camerei Deputaților, la ora 11:15. „În timp ce se afla în plenul Camerei Deputaților, în Palatul Parlamentului, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției de deputat, inculpatul a adresat injurii și a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, și acesta deputat în Parlamentul României, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției publice dată de mandatul constituțional de deputat al României, provocându-i acesteia leziuni traumatice, prin lovire cu corp dur și zgâriere, ce necesită pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale”, se arată în comunicat.

„Totodată, inculpatul a adresat expresii jignitoare la adresa persoanei vătămate aducând atingeri grave demnității acesteia și a tulburat ordinea și liniștea publică prin generarea unor situații de insecuritate și de teamă”, precizează comunicatul oficial.

În conformitate cu Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Aceștia nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați preventiv fără încuviințarea Camerei din care fac parte.

Florin Roman a fost agresat pe 21 mai la ieșirea din sala de plen de către Dan Vîlceanu. Roman a relatat că Vîlceanu a încercat să îl muște și l-a prins de gât. De asemenea, Roman a depus plângere penală împotriva lui Vîlceanu pentru lovire.

Incidentul dintre Dan Vîlceanu și Florin Roman a fost surprins de camerele de filmat din Parlament și a avut loc în anticamera sălii de plen. Cei doi se împing, iar Vîlceanu încearcă să îl muște pe Roman de față, în timp ce îl ține de gât.

Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a anunțat sancțiuni pentru Dan Vîlceanu, care includ reducerea cu 50% a indemnizației timp de 6 luni și limitarea la 10 secunde a luărilor de cuvânt în plen pentru o perioadă de 3 luni.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro