Producătorii agricoli din România au un motiv de bucurie. Camera Deputaților a adoptat un proiect important de lege. Se vizează instituirea unei scheme noi de ajutor de stat.
Proiectul a fost adoptat luni, 15 mai 2023. Acesta se referă la instituirea unui ajutor de stat pentru producătorii de legume, fructe și cartofi. Camera Deputaților a fost for decizional în acest sens.
Actul normativ adoptat are un scop precis. Acesta este de a institui o schemă de ajutor pentru producătorii agricoli. Acest ajutor este valabil pentru producătorii de legume, fructe și cartofi. Schema este valabilă pentru o perioadă de trei ani.
Un nou ajutor din partea statului
Propunerea schemei este de a acorda sprijin sub formă de grant. Acesta este valabil pentru o perioadă de 3 ani. Valoarea grantului este de 100.000 de euro anual pentru persoanele fizice și juridice. În cazul cooperativelor, valoarea este de 300.000 de euro anual. Sprijinul este pentru activitățile de sortare, ambalare, etichetare și transport.
Valoarea ajutorului de stat reprezintă 20% din valoarea producției comercializate. Aceasta se acordă anual. Nu poate depăși 100.000 de euro pentru persoanele juridice și fizice. În cazul cooperativelor, limita este de 300.000 de euro. Aceste valori sunt echivalente în lei la cursul BNR la data comercializării. Informațiile sunt conform propunerii legislative.
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților va merge mai departe. Acesta va fi trimis pentru promulgare.
Petre Daea: Fermierii fac ce trebuie!
Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat despre un scandal. Acesta viza legumele cu substanțe toxice. Ministrul susține că fermierii și Ministerul își fac datoria. Situația reprezintă o excepție, iar piața este sub control.
Excepția la care se referă a fost mediatizată. Cazurile sunt izolate. În țară există zeci de mii de fermieri care cultivă legume. Pe programul de tomate sunt peste 22.000 de fermieri, de exemplu.
”Face ce trebuie, Ministerul și fermierii fac ce trebuie, cu excepția pe care ați văzut-o și, evident, la care nu putem să fim pasivi, spunând că din nefericire apar unele excepții care au fost mediatizate și au fost descoperite de instituțiile statului, dar acestea sunt cazuri izolate, pentru că în țară avem zeci de mii de fermieri care cultivă legume. Numai pe programul de tomate sunt peste 22.000 de fermieri. Analizele se fac de către Autoritatea Sanitar-Veterinară și aceste analize se fac de către instituția statului”, a spus ministerul Agriculturii.