Reclamă

Un număr de 21 de deputați din parlamentul Letoniei s-au alăturat apelului internațional adresat Comitetului Nobel de respingere a candidaturii la premiul Nobel pentru Pace a omului de afaceri ruso-armean Ruben Vardanyan, supranumit „omul lui Putin și complice al ocupanților ruso-fasciști”, potrivit publicației letone la.lv.

Într-o scrisoare deschisă, publicată pe 3 iunie, deputații letoni fac apel ca Vardanyan să nu fie inclus pe lista nominalizaților la Nobel, cel mai prestigios premiu al planetei, pentru a nu contribui astfel „la albirea reputației unui criminal internațional”.

Apeluri similare au mai fost făcute în ultimele două luni de 122 de parlamentari din patru state europene: 18 deputați ai Radei Supreme a Ucrainei, 71 de deputați ai Seimului Republicii Lituania, 12 parlamentari ai Camerei Deputaților din România, precum și deputatul din Parlamentul European din partea României, Cristian Terheș, precizează publicația letonă.

„Considerăm inacceptabil și de un absurd grotesc nominalizarea la Premiul pentru Pace a unei persoane care susține terorismul și separatismul, este implicată în scandaluri de corupție, este sponsorul agresiunii rusești în teritoriile post-sovietice și este dușmanul Ucrainei”, se arată în scrisoarea deputaților ucraineni publicată în luna mai.

În 2019, 22 deputați ai Parlamentului European au inițiat includerea lui Vardanyan pe listele de sancțiuni, ca „asociat al Kremlinului”. În 2022, 46 de membri ai Congresului SUA l-au inclus pe Vardanyan în proiectul unei liste de sancțiuni, alături de Margarita Simonian, redactorul-șef al canalului Russia Today.

În același an, printr-un decret semnat de Volodimir Zelenski, Vardanyan a fost inclus pe listele de sancțiuni ale Ucrainei, cu formula: „Conducerea superioară a unei companii rusești care este implicată în susținerea acțiunilor care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

În 2023, serviciul de informații al Ucrainei, SBU, l-a inclus pe Ruben Vardanyan în baza de date „Mirotvoreț”, menționând că Vardanyan este supus „transferului imediat către autoritățile de aplicare a legii din Ucraina sau din țările NATO”.

Ruben Vardanyan, un apropiat al lui Vladimir Putin, declarat oficial de Kiev „complice la crimele autorităților ruse împotriva Ucrainei”, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pentru „dezvoltarea inițiativelor de pace”.

Prima agenție care a anunțat candidatura pentru acest premiu a fost Sputnik, unul dintre principalii purtători de cuvânt ai propagandei Kremlinului din afara Rusiei. Ruben Vardanyan este cunoscut pentru conducerea companiei ruse „Troika Dialog”.

Potrivit unei investigații a consorțiului internațional OCCRP, miliarde de dolari au fost transferați în secret prin această companie prietenilor și apropiaților lui Putin. În 2006-2013, peste 4,6 miliarde de dolari au trecut prin conturile rețelelor offshore ale lui Vardanyan.

În 2020, fostul lider al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, îl acuza pe Vardanyan de mită în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari.

„Comitetul Nobel ar putea aproba candidatura lui Vardanyan pentru Premiul pentru Pace, deși el este dovedit a fi unul dintre «portofelele lui Putin», și de asemenea este legat de Iran, care furnizează drone în Rusia pentru distrugerea infrastructurii Ucrainei și a cetățenilor săi pașnici”, se mai arată în scrisoarea parlamentarilor letoni.

În ciuda acoperirii extinse în mass-media europeană și a indignării publice a parlamentarilor din patru țări ale UE cu privire la posibila nominalizare a „partenerului Kremlinului”, Comitetul Nobel nu a reacționat încă la apelurile de a respinge candidatura lui Vardanyan și nici nu a făcut vreun comentariu public.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro