Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a inițiat o acțiune legală, depunând o sesizare penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și la Parchetul European.

Sesizarea vizează activitățile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în legătură cu semnarea unui contract de consultanță care ridică întrebări serioase privind procedura de atribuire și justificarea finanțială.

Conform declarațiilor lui Emanuel Ungureanu, contractul în valoare de 20 de milioane de euro a fost atribuit în mod discret și abuziv de către Alexandru Rafila, implicând colaboratori de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acuzațiile aduse sunt grave, incluzând abuz în serviciu, delapidare și înșelăciune, contractul întocmit fără justificare legală sau de oportunitate și susceptibil de dublă finanțare.

Sesizarea detaliată de 12 pagini vizează nu doar acțiunea în sine, dar și gestionarea discrepanțelor financiare și a potențialelor conflicte de interese. Ungureanu susține că ministrul Sănătății a gestionat necorespunzător fondurile destinate consultanței din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), remarcând similitudini între standardele de calitate promise de contract și lucrări deja finanțate prin alte canale guvernamentale.

Emanuel Ungureanu a exprimat îngrijorarea că investigația ar putea fi zădărnicită de DNA, subliniind importanța acțiunii prompte a Parchetului European în analizarea acestui caz. El îndeamnă la o examinare rapidă a detaliilor contractului, care, după afirmațiile sale, nu au fost încă prezentate public de către Ministerul Sănătății.

Articolul conchide cu o recapitulare a acuzațiilor aduse de Ungureanu, atrăgând atenția asupra modului în care ar fi fost cheltuiți banii europeni și solicitând o investigație amănunțită pentru a asigura transparența și responsabilitatea în gestionarea fondurilor publice.