Reclamă

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală. Aproximativ unu din șase adulți vor avea depresie la un moment dat în viață, conform Centrelor de control și prevenire a bolilor.

Oricine poate deveni deprimat, indiferent de vârstă, sex, rasă sau cunoștințe.

Există dovezi care sugerează că factorii genetici contribuie la riscul dezvoltării depresiei, spune Natalie Dattilo, doctor și director al serviciilor de psihologie la Brigham.

Cercetarea este în stadii incipiente, totuși, și încă nu se cunosc prea multe informații despre baza genetică a afecțiunii. Totuși, studiile sugerează că variațiile din mai multe gene, mai degrabă decât dintr-o singură genă, se combină pentru a crește riscul dezvoltării depresiei.

Persoanele care au o rudă de gradul I cu depresie au de două până la trei ori mai multe șanse să dezvolte afecțiunea

Depresia nu are un model clar de moștenire în familii, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate. Este adevărat însă că persoanele care au o rudă de gradul I (cum ar fi un părinte sau o soră) cu depresie au de două până la trei ori mai multe șanse de a dezvolta afecțiunea.

Pe de altă parte, multe persoane care dezvoltă depresie nu au antecedente familiale ale tulburării și multe persoane cu o rudă afectată nu o dezvoltă niciodată.

Depresia poate fi cauzată de o serie de factori, spune Dattilo.

„Când lucrez cu oamenii, pentru a-i ajuta să înțeleagă de unde provine depresia lor, ne gândim la asta din perspectivă biopsihosocială”, spune ea. „Acest lucru este biologic, psihologic și social. Toate aceste lucruri trebuie luate în considerare.”

Pentru unii oameni, depresia poate fi în mare parte biologică, ceea ce înseamnă că au moștenit predispoziția la afecțiune, spune Dattilo.

Componenta biologică a modelului biopsihosocial (BSP) privește modul în care lucrurile precum vulnerabilitatea genetică, sănătatea fizică și genul afectează starea de spirit.

Componenta psihologică se concentrează pe respectul de sine și afectivitate. Iar componenta socială explică circumstanțele familiale, statutul socio-economic, relațiile dintre colegi și nivelul de educație, printre altele. Oricare dintre aceste aspecte poate contribui la riscul dezvoltării depresiei.

Având un istoric familial al afecțiunii poate crește riscul, deoarece copiii pot învăța stiluri de gândire de la oamenii din jurul lor, spune Dattilo.

Dacă un copil este martor la lupta pe care părinții sau altcineva din familie o duce cu depresia, este posibil să dezvolte o perspectivă pesimistă asupra vieții, ceea ce poate duce la apariția depresie.

„Perspectiva asupra vieții poate fi puternic influențată de oamenii cu care ai petrecut mult timp”, spune Dattilo.

Ar trebui să te îngrijorezi dacă ai un membru din familie care se luptă cu depresia? Dattilo spune că nu neapărat, dar ar trebui să ții cont de acest aspect.

Depresia poate fi cauzată de mai mulți factori și multe persoane cu o rudă afectată nu dezvoltă niciodată tulburarea.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro