De fiecare dată când ne gândim la un om depresiv ne imaginăm un om trist, îmbrăcat în negru sau chiar cu urme de tăieturi pe mâini.

Însă de cele mai multe ori nu este așa, oamenii depresivi poartă negrul în suflet, își pun o mască și suferă în tăcere.

Prea puțin cunoscută acum câteva sute de ani și foarte intens mediatizată în zilele noastre, depresia a ajuns în atenția  tuturor, atunci când numeroase celebrități precum Mariah Carey, Jean-Claude Van Damme sau Jim Carrey au declarat că suferă de această boală.

Specialiștii nu au descoperit în totalitate cauzele depresiei și se estimează că depresia afectează circa 121 de milioane din întreaga lume.

Simptomele depresiei sunt împărțite în două categorii: depresia în formă ușoară caracterizată prin stimă scăzută de sine, lipsă de energie, tristețe profundă dar și un sentiment de gol interior și depresia în formă gravă caracterizată îndeosebi prin tentative de suicid. În formele cele mai ușoare depresia se tratează în sinea noastră iar în această formă, specialiștii spun că „ depresia nu se tratează ci se uită” însă în formele mai grave, tratamentul este unul complex și se face cu ajutorul medicamentelor și al psihoterapeuților.

Prevenirea depresiei se poate face printr-un regim de viață echilibrat, evitarea stresului dar și printr-un program ordonat de somn. Este absolut necesar a NU se lăsa instalarea sa adâncă iar la semnele cele mai minore se îndeamnă la un consult psihiatric.