Reclamă

Volumul de gaze înmagazinate în depozitele subterane ale României la 1 februarie a fost de 1.440,2 milioane metri cubi, reprezentând 45,43% din capacitatea totală, peste ținta de 41% stabilită, conform unui comunicat al Ministerului Energiei legat de piața gazelor naturale.

Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a declarat că nu există motive de îngrijorare privind alimentarea cu gaze naturale a populației, deși consumul a crescut față de luna ianuarie cu aproximativ 8-12% pe zi.

Ministerul Energiei a informat că au fost luate toate măsurile pentru respectarea regulamentelor europene privind securitatea aprovizionării cu gaze pe timp de iarnă. Volumul înmagazinat la 16 octombrie 2024 a fost de 3.280,2 miliarde metri cubi, depășind capacitatea totală cu 103.47% și asigurând astfel succesul obiectivelor de stocare.

În cadrul întâlnirilor Comandamentului de iarnă, Ministerul a precizat că nu s-au constatat disfuncționalități în extracția gazelor din depozite, subliniind responsabilitatea continuă pentru siguranța aprovizionării și rulând o inspecție la Depogaz, principalul operator de depozite, pentru a verifica respectarea reglementărilor.

Chisăliță a subliniat că, deși există o situație atipică cu un nivel redus al gazelor în două depozite principale, cauzată de extragerea comercială și reglementările insuficiente ale ANRE, România dispune de suficiente stocuri și un import net care asigură continuitatea aprovizionării.

În același timp, România se confruntă cu un cod galben de ger, temperaturile putând coborî până la minus 20 de grade Celsius în întreaga țară, inclusiv în capitală.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro