Denumiri haioase date de astronomi unor obiecte spațiale. Datorită numărului mare de descoperiri în domeniul astronomic se ajunge la cazurile în care se poate rămâne fără inspirație. De cele mai multe ori s-a apelat la mitologie pentru a alege numele potrivite.

Reclamă

Prima din listă este o gaură neagră care se numește „Marele Anihilator”. O denumire de tipul jocurilor pe calculator. Potrivit datelor obținute în anul 1990 era o sursă foarte mare de raze X atunci când înghițea o stea de lângă ea. A fost descoperită prin intermediul unor radiaţii gamma. Care au fost transmise la 511 kiloelectronvolţi, semnătura energetică produsă când o pereche electron-pozitron se anihilează reciproc de aici și porecla obiectului: Marele Anihilator.

Reclamă

Sateliții… Lunii, un satelit cu proprii să sateliți, în engleză ”Moon-moons”. Un satelit este cel care orbitează în jurul unei planete. Acest obiect nu a fost încă descoperit. Cercetătorii spun că din punct de vedere teoretic acest fapt ar putea fi posibil. Ar fi posibil dacă un obiect spațial (asteroid) ar fi destul de aproape de gravitația lunii.

Denumiri haioase ale obiectelor spațiale date de cei care le-au descoperit

Poate cel mai haios din lista cu denumiri haioase este „Hamburgherul lui Gomez”. Descoperit în anul 1985 de Arturo Gomez din  Observatorul Interamerican Cerro Tololo din Chile, a fost inițial confundat cu o nebuloasă planetară din jurul unei stele moarte. Dar în anul 2008 s-a dovedit că steaua veche, Hamburgherul lui Gomez, era de fapt o stea foarte tânără. Atât de tânără că mai era  încercuită de un disc protoplanetar de praf şi gaze.

Hamburger Gomez

O altă denumire amuzantă este dată unei nebuloase care se numește: „Nebuloasa Dark Doodad”. A fost descoperită de un astronom amator.  Dennis di Cicco a descoperit noua nebuloasă în 1986. Este asemeni unei deschizături întunecate din Univers, în care s-ar afla mai multe stele, de parcă se deschide un alt univers.