Reclamă
Reclamă

Performanța slabă a președintelui american Joe Biden în dezbaterea electorală cu fostul președinte Donald Trump i-a făcut pe unii democrați să-și pună problema nominalizării unui alt candidat în cursa pentru Casa Albă. O listă cu posibile nume a apărut deja, relatează New York Times. Politicianul cu cele mai mari șanse pare a fi Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, potrivit Sky News.

Pentru schimbarea candidatului ar fi necesar ca Biden să iasă din cursă, ceea ce președintele nu intenționează să facă, potrivit echipei sale de campanie. Iar riscurile sunt reale. Unii dintre potențialii candidați nu au ajuns încă la nivelul unei curse atât de importante și nu există garanții că vor trece testul.

Numele lui Gavin Newsom este cel mai mult vehiculat în presa internațională. Guvernatorul statului California și fost primar al orașului San Francisco, el a fost printre primii care au vorbit în apărarea lui Biden după dezbaterea cu Trump. „El are câteva avantaje clare: este expert în campanii electorale, vine dintr-un stat mare și s-a folosit de orice ocazie pentru a lansa atacuri la adresa lui Trump și a apăra Partidul Democrat. El nu a arătat nicio rezervă în privința lui Biden, dar e pregătit, în cazul în care acesta nu rămâne candidat”, a relatat Sky News.

Reclamă

Newsom a ajuns pentru prima dată în atenția națională în SUA când a susținut căsătoriile între persoane de același sex, încălcând direct legea statului, care nu permitea acest lucru. În ciuda reacțiilor adverse, popularitatea sa a continuat să crească, iar în 2019 a obținut o victorie zdrobitoare în cursa pentru funcția de guvernator al Californiei. Dar există și probleme. În primul rând, Newsom ar fi nevoit să explice problemele cu care s-a confruntat California în ultimul deceniu: oameni fără adăpost, taxe mari, creșterea costului locuințelor. În cazul în care Biden decide să se retragă, Newsom ar avea de câștigat într-o campanie scurtă: adversarii săi ar avea mai puțin timp să exploreze și să amplifice aceste probleme.

Vicepreședintele Kamala Harris, fost procuror și senator de California, nu a reușit să-și definească rolul ca vicepreședinte al SUA. Inițial însărcinată cu abordarea unor probleme polarizante și insolubile, cum ar fi migrația ilegală, ea a fost privită de unii democrați ca o potențială slăbiciune politică. Deși aceste preocupări s-au atenuat între timp, Harris are o cotă de popularitate foarte scăzută, cu doar puțin mai mare decât cea a președintelui. Pe de altă parte, Harris a devenit vocea principală a Casei Albe în apărarea dreptului la avort. În martie, ea a făcut prima vizită a unui președinte sau vicepreședinte al SUA la o clinică de avorturi. În plus, a încercat să-l apropie pe Biden de alegătorii tineri de culoare. Democrații nu sunt însă siguri că s-ar putea descurca într-o campanie împotriva lui Trump, deși Harris și-a ascuțit în ultimele luni atacurile împotriva fostului președinte – în special în ceea ce privește avortul – pentru a demonstra că poate să-i facă față.

Guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, a devenit rapid o vedetă națională a Partidului Democrat, ajutată parțial de faptul că Trump a numit-o „acea femeie din Michigan”. Guvernator cu două mandate, Whitmer i-a ajutat pe democrați să obțină în 2022 controlul deplin asupra legislativului și guvernului din Michigan pentru prima dată în 40 de ani. Vizibilitatea ei la nivel național a crescut și în timpul pandemiei, când a fost criticată de presa de dreapta și de oficialii republicani pentru măsurile de izolare luate în statul pe care îl conduce. În plus, Whitmer este vicepreședinte al Comitetului Național Democrat, o funcție importantă la nivel național.

Guvernatorul din Illinois, JB Pritzker, moștenitorul miliardar al lanțului hotelier Hyatt, s-a remarcat prin atacurile dure la adresa lui Trump. Când fostul președinte a fost condamnat în procesul penal din New York, Pritzker a renunțat la cuvintele alese cu grijă folosite de ceilalți democrați și l-a făcut pe fostul președinte „infractor, rasist, homofob și escroc”. El are, de asemenea, un palmares progresist semnificativ, obținând în cele două mandate de guvernator victorii notabile în ceea ce privește dreptul la avort și controlul armelor de foc. Un alt avantaj evident pentru Pritzker este bogăția sa enormă. Estimată la aproximativ 3,5 miliarde de dolari, averea lui Pritzker îl face cel mai bogat oficial ales din America.

Guvernatorul Josh Shapiro din Pennsylvania, fost procuror general al statului, este cunoscut ca un lider măsurat, care a căutat tot timpul colaborarea între cele două mari partide. El are o cotă de popularitate de 64%. Iar statul pe care îl conduce, Pennsylvania, este unul dintre cele mai importante pentru candidatul care vrea să câștige președinția SUA. Shapiro și-a învins adversarul republican din 2022, Doug Mastriano, cu 56% din voturi.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro