Nu doar România, ci toată Europa este pusă în fața unei realități greu de digerat. Cu siguranță după criza financiară din 2008, puțini și-au imaginat că va mai urma un astfel de impas financiar peste ani.
Din nefericire, cel actual este influențat de un factor de care nu ne-am izbit la ultima recesiune: războiul din Ucraina. Astfel, momentan, trăim vremuri în care panica își face loc în sufletul oricărui cetățean de rând. În două mari state europene, în ultimele zile a existat un zbucium uriaș.
Proteste în Franța din cauza prețurilor uriașe
Francezii nu au primit deloc bine schimbările din planul economic. Nu doar cei cu salarii mici sunt afectați în acest context ci și antreprenorii.
Cu toții au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva creșterii „abuzive” a prețurilor. La marșul respectiv au luat parte peste 30.000 de francezi printre care și o laureată a Premiului Nobel.
Oamenii și-au strigat durerea legată de noul trai în care nu își mai pot permite o viață decentă. Din nefericire, protestul a venit la pachet cu adevărate lupte de stradă. Numeroase vitrine au fost vandalizate, iar jandarmii au folosit gazele lacrimogene.
Disperarea tuturor vine mai ales înainte de pragul iernii, când resursele ar putea fi limitate.
Coșmarul continuă în Germania
Situația dificilă economică lovește dur și în sectorul sănătății în Germania. Din cauza facturilor uriașe la utilități, mai multe unități spitalicești sunt pe punctul de a fi închise. Semnalul de alarmă a fost tras chiar de către ministrul sănătății din Germania, Karl Lauterbach.
Statul are probleme nu doar cu sectorul energetic. În cadrul mai multor spitalelor nu poate fi acoperit necesarul de materiale utilizate activității medicale.
Drept urmare, oficialii nemții se zbat să caute soluții pentru ca întregul sector al sănătății să nu intre în calaps.
Citește și
Ce se va întâmpla cu căldura în România, iarna aceasta. Anunțul făcut de Klaus Iohannis
Românii fac economie la alimente
Frica de a ajunge la sapă de lemn îi cuprinde și pe români. De teama facturilor mari și a modului în care vor reuși să treacă peste iarnă, aceștia aleg produse alimentare ieftine. Astfel, conform unei analize recente a ieșit la iveală că au crescut vânzările mezelurilor ieftine, a margarinei și a pâinii.
Chiar dacă inclusiv Președintele Klaus Iohannis a confirmat că nu va exista o criză alimentară, totuși despre puterea de cumpărare tot mai scăzută nu vorbește aproape nimeni.