Reclamă
Reclamă

În ciuda importanței sale vitale pentru sănătate, vitamina B12 este adesea ignorată sau trecută cu vederea. Deficiența acestei vitamine pe termen lung poate duce la probleme cronice de sănătate și chiar boli neurologice grave. Tocmai de aceea este crucial să cunoaștem semnele timpurii ale deficienței vitaminice.

Printre primele simptome ale deficienței de vitamina B12 se numără amețelile frecvente și greața, mai ales atunci când ne ridicăm sau coborâm scările sau când ne ridicăm prea brusc din poziția de așezat. De asemenea, uitarea poate reprezenta un semnal de alarmă. Dificultatea de a ne aminti lucruri simple, precum locul unde am pus cheile sau numele unui prieten, poate indica o deficiență de vitamina B12, mai ales dacă regimul nostru alimentar conține puține alimente bogate în această vitamină.

Slăbiciunea musculară, pielea palidă sau galbenă, furnicăturile și amorțelile la nivelul extremităților, oboseala inexplicabilă sau problemele oculare pot fi, de asemenea, indicii ale deficitului de vitamina B12. De exemplu, dacă mușchii sunt prea slabi, este foarte probabil că organismul nu primește suficientă vitamina B12. Pielea palidă sau galbenă poate fi rezultatul unei deficiențe de vitamina B12, manifestată prin scăderea numărului de celule roșii din sânge. Deficiența acestei vitamine înseamnă o producție redusă de globule roșii, ceea ce duce la un nivel scăzut de oxigen nu numai în mușchi, ci și în țesuturile nervoase.

„Mulți oameni în vârstă cred că au boala Alzheimer sau demență. De fapt, ei suferă de deficiență de vitamina B12. Starea acestora în organism poate fi verificată cu un simplu test de sânge,” spune un expert în nutriție.

Reclamă

Vitamina B12 are numeroase beneficii pentru sănătate. Aceasta previne bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, stimulează producția de energie, ajută digestia și susține oasele și articulațiile puternice. Conform unor studii recente, nivelurile crescute de homocisteină sunt un factor de risc mai mare pentru boli de inimă decât colesterolul. Acest aminoacid non-proteic provoacă inflamație în vasele de sânge, mai ales atunci când organismul nu dispune de suficientă vitamina B12.

Surse bogate în vitamina B12 sunt ficatul de vițel și de pui, somonul, macroul, sardinele, tonul, păstrăvul, iaurtul și laptele vegetal (susan, migdale și lapte de cocos).

Prin urmare, vitamina B12 joacă un rol esențial în menținerea stării noastre de sănătate și ne poate proteja de diverse probleme de sănătate și boli. Cunoașterea semnelor timpurii ale deficienței de vitamina B12 este cheia pentru prevenirea complicațiilor grave și a multor boli cronice grave.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro