Reclamă

Exporturile maritime de ţiţei ale Rusiei au înregistrat săptămâna trecută cel mai semnificativ declin din ultimele două luni, ca urmare a noilor sancţiuni impuse de Statele Unite asupra comerţului cu petrol rusesc, la data de 10 ianuarie.

Conform datelor analizate de Bloomberg şi citate de Agerpres, un indicator mai puţin volatil – exporturile de ţiţei rusesc pe o perioadă de patru săptămâni – a arătat o valoare de sub trei milioane de barili pe zi (bpd) pentru săptămâna precedentă.

După impunerea sancţiunilor recente, s-au observat perturbări în exporturile de ţiţei ale Rusiei, iar cumpărătorii explorează alte surse de combustibil. În acest context, India a anunţat că navele sancţionate, pentru care există contracte de livrare încheiate până la data limită de 10 ianuarie, vor fi lăsate să descarce în porturile indiene până pe 12 martie, când sancţiunile expiră. Totuşi, rafinăriile indiene prevăd un impact temporar, exprimând speranţa că Moscova va găsi soluţii alternative şi că noua administraţie Trump ar putea adopta o poziţie mai conciliantă faţă de Rusia.

În săptămâna încheiată la 19 ianuarie, 26 de petroliere au transportat un total de 19,26 milioane de barili de ţiţei rusesc, comparativ cu 21,06 milioane de barili transportaţi de 27 de nave în săptămâna anterioară.

Livrările de ţiţei rusesc în primele trei săptămâni ale anului au totalizat aproximativ 340.000 de barili pe zi, ceea ce reprezintă o scădere de 10% faţă de media din 2024. Totuşi, o creştere a preţului ţiţeiului rusesc a reuşit să compenseze parţial această scădere semnificativă, iar valoarea brută a exporturilor Moscovei a diminuat la 1,38 miliarde de dolari în săptămâna care s-a încheiat pe 19 ianuarie.

Exporturile maritime de ţiţei ale Rusiei către Europa au încetat, fluxurile către Bulgaria fiind oprite la finele anului 2023. Moscova a pierdut, de asemenea, aproximativ 500.000 de barili pe zi din cauza opririi exporturilor către Polonia şi Germania la începutul lui 2023, după ce aceste ţări au decis să întrerupă livrările.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro