Reclamă

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a generat confuzie prin declarații contradictorii cu privire la un armistițiu propus între Israel și Hezbollah, înainte de discursul său la Adunarea Generală a ONU. Speranțele pentru un armistițiu de trei săptămâni au scăzut pe fondul acestor declarații, în contextul în care Israelul a fost angajat intens în atacuri asupra Libanului. Potrivit ministrului libanez al Sănătății, Dr. Firass Abiad, de joi la miezul nopții, 25 de persoane au fost ucise în urma atacurilor israeliene.

Într-o declarație recentă, Netanyahu a menționat că Israelul a fost consultat cu privire la propunerea americană de armistițiu, subliniind că apreciază eforturile SUA de a restabili stabilitatea și securitatea în regiune. „Israelul împărtășește obiectivele inițiativei conduse de SUA de a permite oamenilor de-a lungul graniței noastre nordice să se întoarcă în siguranță la casele lor”, a precizat biroul de presă al premierului.

Câteva ore mai devreme, o altă declarație emisă de biroul lui Netanyahu contrazicea această poziție, afirmând că „relatările despre un armistițiu sunt incorecte” și că propunerea americano-franceză nu a primit un răspuns din partea premierului. Oficialii americani au fost surprinși de această schimbare bruscă a poziției, John Kirby de la Casa Albă subliniind că SUA credeau că Israelul era pe deplin informat și angajat în cadrul propunerii.

Violențele continuă, iar Idrisoar Askew din Liban a atenționat asupra gravității situației, spunând că escaladarea amenință „însăși existența” țării. Pe lângă pierderile umane, peste 200.000 de libanezi au fost strămutați de când Hezbollah a început să lanseze rachete din nordul Israelului, conform Organizației Internaționale pentru Migrație.

Aproape 30.000 de persoane au fugit din Liban în Siria, potrivit UNHCR. Gonzalo Vargas Llosa, reprezentant al agenției pentru refugiați, a atras atenția asupra condițiilor dificile ale acestor refugiați, mulți fiind copii și adolescenți.

Pe măsură ce tensiunile escaladează, Hezbollah și Iranul au afirmat că vor opri atacurile doar în cazul unui armistițiu în Gaza. Președintele francez Emmanuel Macron, susținător al armistițiului, a afirmat că Netanyahu ar trebui să-și asume responsabilitatea unei posibile escaladări regionale, în lipsa unui acord.

Intern, politicienii israelieni, precum ministrul securității naționale Itamar Ben-Gvir, se opun unui armistițiu în condițiile actuale, susținând că ar afecta locuitorii din nordul Israelului. Opoziția, reprezentată de Yair Golan, sugerează un armistițiu de câteva zile pentru a testa respectarea acestuia de către părți.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro