Şeful Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” a vorbit duminică, la emisiunea Voi cu Voicu de la Atena 3 despre virusul ucigaş care a îngrozit China şi întreaga lume. Adrian Cercel a vorbit despre modul în care se transmite coronavirusul de la un om la altul. Virusul a izbucnit în Wuhan, într-o piaţă de alimente, acolo unde au fost vândute produse din carne de animal, în mod ilegal. Au murit peste 300 de oameni în china şi alţi 14.000 sunt infectaţi şi cu riscul de deces, iar virusul a început să se dezvolte şi în alte ţări, fiind confirmate tot mai multe cazuri.

„Trebuie să ne păstrăm capul pe umeri – înțeleg isteria, înțeleg groaza, dar nu înțeleg măsurile heirupiste, pentru că ele nu fac decât să pună persoana respectivă în condiții de panică.

Reclamă

O persoană care este în condiții de panică se apără prost. O să aibă încrederea că masca îi face cine știe ce, dar va uita să se spele pe mâini. Mâna contaminată este cea care generează îmbolnăvirea. Masca o iei, o arunci, faci ce vrei cu ea.

Dar, mâna contaminată pe ca o pui la nas este cea care aduce virusul la nivelul căilor respiratorii superioare. Nu trebuie să uităm de apă și săpun, pentru că fac mai mult decât 100 de doctori puși unul lângă altul, într-un asemenea context și trebuie să aerisim bine camerele”, a spus Adrian Streinu Cercel la Antena 3.