Reclamă
Reclamă

Scenariul în care Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu ar fi contracandidați la alegerile prezidențiale este considerat de Traian Băsescu drept „un semn de prostie”. Fostul președinte a declarat, duminică seară, în emisiunea Briefing de la Digi24, că în această formulă, cele două mari partide din România ar avea doar de pierdut.

Băsescu a subliniat că PNL și PSD nu reușesc să cadă de acord asupra sistemului electoral și asupra datelor precise ale alegerilor. El a precizat: „Cele două partide nu reușesc să stabilească cine dă președintele și cine dă premierul. Pe urmă, cele două partide nu reușesc să stabilească când vor fi alegerile, în septembrie sau în decembrie cum e normal. Ciolacu vrea în septembrie pentru că atunci se măresc pensiile, iar el fiind socialist convins știe că atunci când dai un ban, iei un vot”.

În ceea ce privește perspectivele lui Mircea Geoană, Băsescu a fost la fel de tranșant: „Am văzut anii trecuți că în turul 2 nu se votează PSD”. Fostul președinte consideră că Geoană nu are șanse reale la prezidențiale dacă se menține formula actuală de colaborare între PNL și PSD.

Reclamă

Problema alegerilor prezidențiale rămâne una spinoasă între PSD și PNL, iar Băsescu a avertizat asupra consecințelor candidaturii separate. „Categoric aici va fi soluția. Să vorbim fără patimă politică – nu mă suspectați. Nici nu văd altă soluție. Problema e ca ei să ajungă la concluzia – care la Cotroceni, care la Palatul Victoria”, a declarat Băsescu.

Moderatorul emisiunii, Lili Ruse, a adresat și întrebări despre posibilitatea unui tandem Ciucă-Ciolacu. Băsescu a fost ferm în răspunsul său: „Varianta garantat câștigătoare e Ciucă președinte, Ciolacu premier”. Fostul președinte a argumentat că, din experiența sa, orice funcție implică responsabilități diferite și că este mai avantajos să te afli la Palatul Victoria decât la Palatul Cotroceni.

Băsescu a avertizat și asupra riscului competiției interne: „Riscă să piardă. Și acum dacă aduni voturile dreptei, constați că PSD pierde. Depinde de AUR, dar nu cred că va vota PSD vreodată.”

Legat de șansele lui Mircea Geoană, Băsescu a reiterat că acesta nu ar putea ajunge președinte, chiar dacă ar candida independent sau cu susținerea unuia dintre marile partide: „Gândiți-va că-n turul 2 se unesc. Candidați separat în turul 1. Unul din ei intră în turul 2 și acolo cel care intră – Ciolacu sau Ciucă va primi susținerea ambelor partide”.

În final, Băsescu a subliniat importanța cooperării dintre PNL și PSD pentru a evita o pierdere sigură la alegerile prezidențiale. „Nu cred. Ar fi un semn de prostie”, a concluzionat el, referindu-se la posibilitatea ca cele două partide să nu ajungă la o înțelegere.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro