Reclamă

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat recent că Ucraina ar sabota procesul de schimb de prizonieri de război. Conform agenției Reuters, citată de News.ro, Zaharova a explicat că Ministerul rus al Apărării a oferit Kievului să predea 935 de prizonieri ucraineni, însă Ucraina a acceptat doar 279 dintre aceștia.

„Rusia nu a refuzat niciodată dialogul privind schimbul de prizonieri de război”, a declarat Zaharova, adăugând că afirmațiile contrare sunt „pur și simplu minciuni inventate pentru a discredita Rusia”. Schimburile de prizonieri rămân un subiect delicat în contextul tensiunilor actuale dintre cele două țări.

În luna octombrie, Rusia și Ucraina au reușit să efectueze un schimb de prizonieri, fiecare parte eliberând 95 de persoane. Acordul a fost mediat de Emiratele Arabe Unite și a marcat un pas înainte în relațiile complicate din regiune. Potrivit unui grup privat rus, care gestionează interesele prizonierilor de război, mulți dintre prizonierii ruși repatriați au fost capturați pe teritoriul regiunii Kursk, după o incursiune ucraineană desfășurată în luna august.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat importanța acestor schimburi. „De fiecare dată când Ucraina își salvează oamenii din captivitatea rusă, ne apropiem tot mai mult de ziua în care libertatea va fi redată tuturor celor care se află în captivitatea rusă”, a afirmat liderul ucrainean. El a redeschis astfel discuția despre soarta persoanelor aflate încă în detenție.

Importanța acestor schimburi este susținută și de rapoartele de știri din Ucraina, care au indicat că printre ucrainenii repatriați s-a aflat jurnalistul și apărătorul drepturilor, Maksim Butkevich, condamnat de o instanță rusă pentru fapte de violență. Organizația care se ocupă de afacerea prizonierilor de război a precizat că 48 dintre cei repatriați de Rusia fuseseră deja condamnați de sistemul judiciar al țării gazdă.

Această situație evidențiază complexitatea și sensibilitatea procesului de schimb de prizonieri de război în contextul conflictului ruso-ucrainean, rămânând o prioritate internațională constantă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro