Cauzele care duc la decesul pacienților infectați cu COVID-19 generează încă multe contradicții și ipoteze, în lipsa unor informații verificate de practica medicală. Cei mai mulți dintre noi întrebăm, în momentul în care auzim de un deces cauzat de coronavirus dacă persoana respectivă suferea de boli cronice.

Reclamă

Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a adus în discuție încă de acum câteva luni probabilitatea ca nu toate decesele care au intervenit în această perioadă, la pacienții contaminați, să fie cauzate de Coronavirus, ci doar puse pe seama acestuia, având în vedere situația actuală. Fiind însă cunoscute declarațiile medicului care a susținut că o mare parte din această epidemie este construită pe isterie, părerea lui privind decesele nu a fost nici mediatizată, nici foarte atent analizată.

Iată însă că, la câteva săptămâni după, o nouă voce medicală vine să-i confirme spusele medicului, fără însă a avea această intenție. De această dată este vorba despre secretarul de stat din ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, care a afirmat aseară, la Antena3, că 80% dintre oamenii contaminați cu COVID-19, care au decedat, ar fi murit oricum, iar virusul nu a avut un rol esențial în acest deznodământ trist.

Reclamă

„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din alte cauze. Urmărim zilnic raportările. 80% aveau comorbidități. Ar fi murit oricum. În apropierea morții, corpul cedează, imunitatea scade, apar tot felul de probleme. După părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice, sunt foarte mulți pacienți de care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu COVID-19” a declarat Moldovan.