Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a fost întrebat marţi despre posibilitatea ca România să aibă un preşedinte identificat ca anti-NATO. El a subliniat că alianţa nu poate comenta asupra unui proces electoral în desfăşurare, dar are încredere în rezultatele acestuia, datorită forţei democraţiei.
Întrebarea a fost adresată de o jurnalistă din Republica Moldova, în cadrul unui briefing de presă ce a avut loc înainte de reuniunea miniştrilor de externe de la Bruxelles. Jurnalista a dorit să afle impactul pentru alianţă şi riscurile pentru România, Moldova şi Ucraina, în cazul în care Călin Georgescu, un candidat auto-declarat anti-NATO, ar câştiga alegerile prezidenţiale.
Mark Rutte a menţionat: „Desigur, nu pot comenta alegerile naţionale din ţările aliate. Noi respectăm orice rezultat, iar în România încă trebuie să aibă loc turul al doilea.” El a continuat subliniind: „Nu voi comenta alegerile naţionale, dar experienţa mea este că toţi cei 32 de aliaţi sunt foarte implicaţi în NATO, sunt dedicaţi NATO şi succesului alianței.”
Şeful NATO a subliniat, de asemenea, că în cadrul alianței există întotdeauna dezbateri, subliniind caracterul democratic al acesteia. „Aceasta este o alianţă democratică. Punctul ei forte este că, datorită democraţiei, obţinem rezultate mai bune şi decizii mai bune în cele din urmă, mai multă prosperitate şi o descurajare mai bună”, a declarat Mark Rutte.
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România vor fi respectate de NATO, iar alianța continuă să fie încrezătoare în implicarea și dedicarea tuturor celor 32 de state aliate. Acest context evidențiază importanța proceselor democratice și a colaborării în cadrul alianței pentru atingerea unei mai bune descurajări și prosperități.