România este în carantină totală incepand din 25 martie, de la ora 12:00, iar oamenii au voie să mai iasă din casă doar pentru urgențe cum ar fi aprovizionare curentă sau pentru deplasarea la locul de munca.

Reclamă

Cetatenii de peste 65 de ani au mai multe restrictii, potrivit ordonanței militare.  Astfel că, cei care se incadreaza in aceasta categorie de varsta pot ieși din casă doar în două cazuri: în intervalul orar 11.00-13.00 – pentru aprovizionare și alte urgențe, iar în afara acestui interval orar se mai poate ieși doar în interes profesional, pentru urgente medicale ori pentru realizarea muncilor agricole.

Armata este cea care va sprijini poliția pentru a se asigura respectarea măsurilor speciale de carantină, în plină epidemie de coronavirus.

Persoanele care sunt nevoite sa iasa din case, sunt nevoite să aibă la ele, pe lângă declaraţia pe propria răspundere sau adeverinţa de serviciu si cartea de identitate, pentru a face dovada că sunt în proximitatea domiciliului. Nerespectarea acestor reguli duce la amenzi uriase!

Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:

a) angajaţii prezintă legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator;

b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situaţii decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(3) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura.

(4) Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.